Brusinky můžete zavařit i bez nálevu a to ve své vlastní šťávě pomocí cukru. Zavařte si je jednoduše ve své myčce nádobí!
Budete potřebovat
- brusinky
- cukr krystal – na 1 kilogram použijeme 450 g cukru
- skořice
- hřebíček
Postup přípravy
- Brusinky přeberte, zbavte nežádoucích částic a propláchněte je.
- Nasypte je do velkého hrnce, přisypte cukr a na mírném ohni je pomalu zahřívejte.
- Jakmile začnou být brusinky lesklé – sklovité, vytáhněte je – dobrým pomocníkem je cedník.
- Ke zbylé šťávě vložte skořici s hřebíčkem a povařte ještě 6 minut – během vaření z ní sbírejte pěnu.
- Brusinky nasypte do předem připravených sterilizovaných sklenic, zalijte je vychladlou šťávou.
- Sklenice pořádně zavíčkujte a vložte do myčky.
- Nezapomínejte na pravidla zavařování v myčce – sklenice musí stát celou dobu rovně a nikdy je neskládejte ta, aby se jedna druhé dotýkaly.
- Zapněte ten nejdelší program – většinou program na mytí hrnců a nechte jej dojet dokonce.
- Po vytažení sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte v chladném a tmavém sklepě.
Inspirujte se i našimi tipy na zavařování angreštu. Uchovejte si tento malý zázrak po celý rok a mějte ho vždy po ruce!