Patříte k milovníkům pálivých paprik, které dodávají ostatním pokrmům jedinečnou chuť? Díky zavařování chilli papriček můžete zábavným a jednoduchým způsobem uchovat jejich čerstvost a pikantnost po několik měsíců. Postupujte při jejich konzervování podle jednoduchého návodu a mějte tuto dobrotu po ruce vždy, když na ni dostanete chuť.
Ingredience
- 20 ks chilli papriček
- 375 ml vody
- 375 ml octa
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce hrubé košer soli
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce semen koriandru
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce celého černého pepře
Postup
- Nejprve sterilizujte sklenice s víčky. Důkladně je umyjte a následně je vložte do předehřáté trouby na 140–180 °C, kde je zahřívejte 20 minut. Víčka vložte do vroucí vody a vařte je 5 minut.
- Sterilizace sklenic a víček je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení jejich obsahu bakteriemi.
- Chilli papričky omyjte, odstraňte z nich stopky a nakrájejte je na kolečka. Chcete-li, můžete je nakládat i celé.
- Papriky rozdělte na polovinu a naplňte jimi rovnoměrně dvě sterilizované sklenice. Následně připravte nálev.
- V hrnci smíchejte vodu, ocet, třtinový cukr, hrubou sůl, bobkový list, semena koriandru, oloupaný česnek a černý pepř. Obsah hrnce začněte zahřívat a od bodu varu ho vařte 5 minut.
- Poté hrnec odstavte z tepla a ještě teplým nálevem naplňte sklenice s chilli papričkami, které ihned uzavřete víčky.
- Sklenice položte víčky dolů na rovný povrch, přikryjte je utěrkou a nechte jejich obsah volně chladnout. Poté je, před servírováním, alespoň na týden umístěte do lednice. Díky tomuto procesu budou zavařované chilli papričky chuťově výraznější, než kdybyste je konzumovali hned.
- Konzervované chilli papričky následně skladujte na tmavém a chladném místě. Takto vám vydrží až několik měsíců. Po otevření sklenic jejich obsah co nejrychleji zkonzumujte.