Dopřejte si exotickou a sladkou chuť díky zavařování dýně s ananasovou trestí. Pokrm můžete podávat jako kompot, ale také jako doplněk k dezertům, jako snídani nebo originální svačinku. Výhodou receptu je, že vám jeho výsledek, při správném skladování, vydrží 12–18 měsíců. Investujte chvilku času do přípravy a užívejte si lahodnou chuť zeleniny po celý rok.
Ingredience
- dýně 1 ks
- voda 1000 ml + 2500 ml
- ananasové aroma 6 kapek
Postup
- Dýni omyjte, osušte ji a rozkrojte ji na polovinu. Z dýně odstraňte stopku a dýni vydlabejte. Obě poloviny nakrájejte na měsíčky o šířce 1,5 cm a vyložte je na talíř, který vložte do mikrovlnné trouby, kde pokrm zahřívejte 1 minutu.
- Jakmile dýně změkne, sloupněte z dýně slupku a zeleninu nakrájejte na kostky 1,5×1,5 cm.
- Nyní naplňte jedním litrem vody a vložte do něj nakrájenou dýni, kterou vařte 2 minuty. Po uvaření dýni vyjměte a naplňte jí rovnoměrně 3 sterilizované sklenice.
- Do sklenic nalijte vodu z hrnce tak, aby byla dýně ponořená a do každé sklenice vlijte také dvě kapky ananasového aromatu.
- Sklenice uzavřete sterilizovanými víčky a vložte je do hrnce se dnem pokrytým čistou utěrkou. Do hrnce nalijte přibližně 2500 ml vody tak, aby sahala až k víčkům a dýně s ananasovou trestí vařte při teplotě 80 °C 20 minut.
- Po uvaření nechte sklenice ve vodě stát 5 minut a poté je vyjměte. Položte je na rovný povrch, přikryjte je utěrkou a nechte je volně a nerušeně chladnout 12 hodin.
- Tento postup zavařování dýně s ananasovou trestí vám umožní uchovat pokrm čerstvý po dobu 12–18 měsíců. Po otevření sklenice dýni co nejrychleji zkonzumujte a uchovávejte ji v lednici.