Dýni si můžete snadno zavařit i v troubě, kterou máme doma k dispozici téměř všichni. S naším návodem je to navíc úplná hračka!
Budete potřebovat
- dýně
- 1 kg cukru
- 3 citrony
- skořice
- vanilkový lusk
- hřebíček
- octový nálev
- hluboký plech s utěrkou
Postup přípravy
- Dýni si očistěte, oloupejte, vydlabejte semínka a měkkou část a nakrájejte na kostky.
- Kostky vložte do většího hrnce a zalijte octovým nálevem.
- Nechte alespoň 24 hodin naležet.
- Po uplynulé době vodu slijte a připravte si nálev cukernatý, v němž kostky dýně 5 minut vařte.
- Do připravených předem sterilizovaných sklenic kostky dýně naskládejte.
- Do zbylého nálevu, v kterém se dýně vařila přidejte citrony nakrájené na kolečka, skořici, vanilku a hřebíček a povařte.
- Směs zceďte a dýně touto vodou zalijte.
- Do hlubokého pečícího plechu vložte utěrku a naskládejte sklenice, které pečlivě zavíčkujte.
- Nezapomínejte, sklenice skládejte alespoň 1 centimetr od sebe, aby nepraskly.
- Pečte 15 minut na 80 – 90 stupňů.
- Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzůru a nechte vychladnout do druhého dne.
- Uskladněte do spíže nebo sklepa.