Zavařovat jahody úplně bez vody na sucho nelze – zkazily by se, avšak můžete využít jejich vlastní šťávy.
Budete potřebovat
- jahody
- cukr krystal
Postup přípravy
- Jahody si nejdříve očistěte od stonků a omyjte je ve vodě.
- Dejte je do většího hrnce a přidejte k nim cukr – množství záleží na vaší požadované sladkosti.
- Jahody pomalu zahřívejte až k varu, nechte je 2 minuty povařit.
- Oddělejte je z plamene a nechte je vychladnout.
- Poté jimi naplňte zavařovací sklenice – předem sterilizované.
- Utáhněte pořádně víčka a vložte do zavařovacího hrnce do dobu 15 minut při 85 stupních Celsia.
- Hotové sklenice položte dnem vzhůru na utěrku a nechte vychladnout do dalšího dne.
- Skladujte v chladné a temné místnosti – jahody snadno podléhají zkáze.
Vyzkoušejte i naše sladké recepty na zavařené ostružiny, které vás pohladí na duši i na jazyku!