Jahodová guava je díky své nasládlé chuti velmi oblíbené ovoce, které můžete snadno vypěstovat na balkoně. Jelikož jsou plody guavy velmi jemné, vyrábí se z nich džem.
Budete potřebovat
- 450 g jahodové guavy
- 350 g cukru krystal
- vodu
- pektin
Postup přípravy
- Do hrnce dejte guavu, vodu, cukr a přiveďte k varu.
- Vařte pomalu asi hodinu a přidávejte pektin na zahuštění.
- Nelekněte se – barva se při vaření mění.
- Chcete-li otestovat, zda je hustota směsi akorát, malé množství směsi dejte na talířek, počkejte jednu minutu a potom po směsi přetáhněte prstem.
- Pokud vám přetažená část zůstala stejná, je hotovo – pokud mezera zmizí, musíte vařit ještě déle.
- Nachystejte si zavařovací sklenice podle množství džemu.
- Horkou směs nalijte do sklenic a pořádně zavíčkujte.
- Sklenice otočte dnem směrem nahoru a nechte vychladnout.