Je skvělé mít doma konzervovanou kukuřici hned po ruce. Přestože konzervování kukuřice trvá o něco déle než u jiné zeleniny, stojí to za to. Neexistuje nic jako chuť lokálně pěstované kukuřice, jejíž chuť si díky tomuto receptu můžete užívat celoročně.
Co budeme potřebovat
- 2 čerstvé kukuřičné klasy
- ½ lžičky soli
- voda
- 0,5 l sklenice
Postup
- Kukuřici sloupneme ze slupky.
- Odstraníme kukuřičné vlásky a další nečistoty.
- Na sporáku začneme vařit hrnec s vodou.
- Vedle si připravíme nádobu s ledovou vodou.
- Kukuřici dáme na 2 minuty do vařící vody.
- Klas poté kleštěmi vyjmeme a dáme ho do ledové vody.
- Takto ihned zastavíme proces vaření.
- Poté ostrým nožem odřežeme kukuřičná zrna.
- Připravenou sklenici umyjeme horkou vodou s mycím saponátem a důkladně opláchneme.
- Umyjeme víčko od sklenice.
- Tlakový hrnec umístíme na sporák a přidáme vodu.
- Konvici na čaj nebo hrnec s vodou přivedeme k varu.
- Do sklenice dáme ½ lžičky soli.
- Přidáme kukuřici.
- Ve sklenice necháme 3 centimetry prostoru od okraje.
- Přidáme vroucí vodu, kterou jsme si uvařili v konvici na čaj.
- Pomocí špachtle odstraníme vzduchové bubliny.
- Hrdlo sklenice otřeme a nasadíme víčko.
- Víčko pevně utáhneme.
- Sklenici vložíme do tlakové nádoby a dále pracujme dle pokynů výrobce.
- Po dokončení procesu zavařování, sklenice vyjmeme a dáme je stranou vychladnout.
- Jakmile jsou sklenice vychladlé, zkontrolujeme těsnění, sklenice označíme a uložíme na chladné místo.
Množství surovin pro tento recept na zavařování kukuřice je uváděno pro jednu 0,5 litrovou sklenici. Proto množství použitých surovin lineárně zvyšte vzhledem ke svým potřebám.