Díky zavařování mrkve můžete mít ve spíži stále čerstvou a křupavou zeleninu plnou vitamínů. Mrkev poslouží jako doplněk k hlavním jídlům. Můžete s ní také dochutit zeleninové saláty nebo ji servírovat jako lehkou svačinku. Užívejte si bohatou chuť mrkve po celý rok.
Ingredience
- 5500 g mrkve
- sůl 5 lžiček
- voda
Postup
- Mrkev omyjte, oloupejte ji a nakrájejte na malé kousky nebo kolečka o maximální šířce 3,5 cm. Pokud jsou mrkve malé, můžete je konzervovat vcelku.
- Mrkev rovnoměrně rozdělte do pěti sterilizovaných sklenic, tak, aby vznikl pod víčkem volný 2,5cm prostor.
- Do každé sklenice vsypte lžičku soli a celý obsah zalijte vroucí vodou. Nutné je, aby byla mrkev celá ponořená. Mrkev ve sklenici utlačte pomocí lžíce, abyste se zbavili případných vzduchových bublin a sklenice uzavřete sterilizovanými víčky.
- Sterilizaci nepodceňujte. Díky ní výrazně snížíte riziko znehodnocení pokrmu bakteriemi.
- Sklenice vložte do hrnce vyloženého čistou utěrkou, zalijte je až po víčko vodou a zavařujte 30 minut. Poté obsah hrnce vyjměte, položte na rovný povrch, přikryjte ho utěrkou a nechte ho volně chladnout.
- Zavařené mrkve skladujte na chladném a temném místě. Po otevření sklenice zeleninu co nejdříve spotřebujete. Do té doby ji uchovávejte v lednici.
- Pro tento recept bylo použito 5 kusů sklenic o objemu 250 ml.