Konzervování mrkve ve slaném nálevu

Konzervování mrkve ve slaném nálevu
Příprava: 15 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 5

Díky zavařování mrkve můžete mít ve spíži stále čerstvou a křupavou zeleninu plnou vitamínů. Mrkev poslouží jako doplněk k hlavním jídlům. Můžete s ní také dochutit zeleninové saláty nebo ji servírovat jako lehkou svačinku. Užívejte si bohatou chuť mrkve po celý rok. 

Ingredience

  • 5500 g mrkve
  • sůl 5 lžiček
  • voda

Postup

  • Mrkev omyjte, oloupejte ji a nakrájejte na malé kousky nebo kolečka o maximální šířce 3,5 cm. Pokud jsou mrkve malé, můžete je konzervovat vcelku. 
  • Mrkev rovnoměrně rozdělte do pěti sterilizovaných sklenic, tak, aby vznikl pod víčkem volný 2,5cm prostor. 
  • Do každé sklenice vsypte lžičku soli a celý obsah zalijte vroucí vodou. Nutné je, aby byla mrkev celá ponořená. Mrkev ve sklenici utlačte pomocí lžíce, abyste se zbavili případných vzduchových bublin a sklenice uzavřete sterilizovanými víčky. 
  • Sterilizaci nepodceňujte. Díky ní výrazně snížíte riziko znehodnocení pokrmu bakteriemi. 
  • Sklenice vložte do hrnce vyloženého čistou utěrkou, zalijte je až po víčko vodou a zavařujte 30 minut. Poté obsah hrnce vyjměte, položte na rovný povrch, přikryjte ho utěrkou a nechte ho volně chladnout. 
  • Zavařené mrkve skladujte na chladném a temném místě. Po otevření sklenice zeleninu co nejdříve spotřebujete. Do té doby ji uchovávejte v lednici. 
  • Pro tento recept bylo použito 5 kusů sklenic o objemu 250 ml.
Komentáře
  1. Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.