Konzervování mrkve ve slaném nálevu

Konzervování mrkve ve slaném nálevu
Příprava: 15 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 5

Díky zavařování mrkve můžete mít ve spíži stále čerstvou a křupavou zeleninu plnou vitamínů. Mrkev poslouží jako doplněk k hlavním jídlům. Můžete s ní také dochutit zeleninové saláty nebo ji servírovat jako lehkou svačinku. Užívejte si bohatou chuť mrkve po celý rok. 

Ingredience

  • 5500 g mrkve
  • sůl 5 lžiček
  • voda

Postup

  • Mrkev omyjte, oloupejte ji a nakrájejte na malé kousky nebo kolečka o maximální šířce 3,5 cm. Pokud jsou mrkve malé, můžete je konzervovat vcelku. 
  • Mrkev rovnoměrně rozdělte do pěti sterilizovaných sklenic, tak, aby vznikl pod víčkem volný 2,5cm prostor. 
  • Do každé sklenice vsypte lžičku soli a celý obsah zalijte vroucí vodou. Nutné je, aby byla mrkev celá ponořená. Mrkev ve sklenici utlačte pomocí lžíce, abyste se zbavili případných vzduchových bublin a sklenice uzavřete sterilizovanými víčky. 
  • Sterilizaci nepodceňujte. Díky ní výrazně snížíte riziko znehodnocení pokrmu bakteriemi. 
  • Sklenice vložte do hrnce vyloženého čistou utěrkou, zalijte je až po víčko vodou a zavařujte 30 minut. Poté obsah hrnce vyjměte, položte na rovný povrch, přikryjte ho utěrkou a nechte ho volně chladnout. 
  • Zavařené mrkve skladujte na chladném a temném místě. Po otevření sklenice zeleninu co nejdříve spotřebujete. Do té doby ji uchovávejte v lednici. 
  • Pro tento recept bylo použito 5 kusů sklenic o objemu 250 ml.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.