Zavařování v troubě je mnohem jednodušší než například v horké vodě. Zejména vám to ušetří spoustu času i práce. Ale i tento způsob zavařování má několik svých zásad, které je potřeba dodržet, a to:
Důkladnou sterilizaci sklenic
V troubě zavařujte pouze ve sklenicích se závitem
Používat stejnou velikost sklenic
Sklenice se v troubě nesmí vzájemně dotýkat ani se dotýkat plechu
Používejte hlubší plech, do kterého budete lít vodu
Co budeme potřebovat
- 2 kg čerstvých ostružin
- 1 l vody
- 300 g cukru
Postup
- Ostružiny omyjeme a očistíme pod studenou vodou
- Naplníme je do omytých sklenic
- Připravíme si sladký nálev, kterým ostružiny zalijeme
- V hrnci si svaříme cukr společně s vodou
- Tímto horkým nálevem ostružiny zalijeme
- Sklenice uzavřeme víčky, které musí být na závit
- Troubu si zapneme na 250 stupňů na režim horkého vzduchu
- Na dno plechu dáme starou utěrku, kterou zalijeme vodou do výšky asi 2-3 centimetrů
- Na plech vyskládáme skleničky a vložíme je do trouby
- Ostružiny zavařujeme asi 8 minut
- Když uplyne stanovený čas, tak všechny sklenice poté dnem vzhůru vyskládáme na kuchyňskou linku a necháme je 12-24 hodin v klidu odstát