Pokud máte k dispozici zavařovací hrnec, libovolné maso si jednoduše zavařte podle našeho receptu.
Budete potřebovat
- maso (vepřové, kuřecí, hovězí apod.)
- koření – sůl, kmín, česnek, pepř
- olej
- voda
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Maso pořádně očistěte od šlach, kostí a přebytečného tuku a opláchněte.
- Připravte si směs soli, kmínu, česneku, pepře a oleje.
- Maso nakrájejte na kousky a poté jej do kořeněné směsi naložte a nechte v lednici odležet alespoň 12 hodin.
- Mezitím si připravte zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte a vysušte.
- Jakmile je maso připraveno, vložte ho do pekáče a upečte tak, jak jste zvyklí.
- Nezapomínejte, že k masu se nepřidává cibulka ani jiný druh zeleniny.
- Maso po upečení naskládejte do sklenic a zalijte vodou – asi 1,5 decilitru.
- Pokud byste chtěli zavařit maso ve vlastní šťávě, místo vody využijte vzniklou šťávu z pekáčku.
- Okraje kolem sklenic pořádně otřete papírovou utěrkou a zavíčkujte.
- Vložte do zavařovacího hrnce, kde za mírného varu vařte asi jednu hodinu.
- Jestliže jste maso upekli pouze do poloměka, zavařujte ještě další den na 95°C jednu hodinu.
- Nechte sklenice vychladnout a uskladněte na tmavém a chladném místě.
Máme pro vás i skvělé recepty na nakládané vepřové maso. Inspirujte se!