Zavařování pečených rajčat v troubě zajistí, že budete mít přístup k zelenině s bohatou a sladkou chutí po celý rok. Rajčata můžete použít jako základ pro omáčky, polévky nebo jako doplněk k masu či těstovinám. Při správném skladování vydrží pokrm čerstvý i několik měsíců.
Ingredience
- 1000 g rajčat
- 1 lžíce citronové šťávy, octa nebo ¼ lžičky kyseliny citronové
Postup
- Rajčata omyjte a zbavte je zelených částí. Poté je nakrájejte horizontálně na poloviny a položte je řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
- Rajčata pečte v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 30 minut. Po upečení nechte zeleninu volně vychladnout a následně je zbavte slupek. Z rajčat odstraňte taky jádřince a můžete začít zavařovat.
- Rajčaty naplňte sterilizované sklenice a rovnoměrně je zalijte citronovou šťávou. Místo šťávy můžete použít ocet nebo kyselinu citronovou. Pomocí lžíce utlačte rajčata směrem ke dnu, abyste se zbavili vzduchových bublin a vytvořili jste 3cm prostor pod víčkem.
- Sklenice uzavřete sterilizovanými víčky a vložte je do hrnce se dnem pokrytým čistou utěrkou. Do hrnce nalijte vodu tak, aby hladina sahala po spodní hranu víčka a zavařujte po dobu 85 minut.
- Zavařená pečená rajčata v troubě vyjměte z hrnce, položte je na rovnou podložku, přikryjte je utěrkou a nechte je volně chladnout.
- Pokrm následně skladujte na temném a chladném místě. Po otevření obsah sklenice co nejrychleji spotřebujte a do té doby ho skladujte v lednici.