Konzervování rajčatové šťávy s červenou řepou

Konzervování rajčatové šťávy s červenou řepou
Příprava: 35 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 2

Co může být víc osvěžujícího než čerstvá rajčatová šťáva. Zavařování je jednoduché, rychlé a nemusí se ho bát ani začínající kuchaři. Šťávu můžete servírovat nejen jako nápoj, ale také ji můžete použít do omáček nebo polévek. Díky tomuto receptu se vám podaří zachovat bohatou a svěží chuť rajčat, která přinese léto na váš stůl v každém ročním období.

Ingredience

  • 3175 g rajčat
  • ½ červené řepy
  • 1/2 polévkové lžíce soli
  • 1 lžička kyseliny citronové nebo 62 ml citronové šťávy

Postup

  • Rajčata omyjte, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na čtvrtky. Oloupejte a nakrájejte na menší kostky také červenou řepu. Zeleninu vložte do hrnce a vařte ji na mírném ohni, za stálého míchání, po dobu 15 minut, doměkka.
  • Uvařenou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem a přes sítko směs propasírujte do čisté misky. Vymačkanou šťávu vraťte zpět do hrnce a vařte ji, za stálého míchání, dokud její teplota nedosáhne 88 °C. Poté hrnec se šťávou odstavte z tepla. 
  • Do směsi vmíchejte sůl a kyselinu citronovou, kterou můžete, v případě potřeby, nahradit citronovou šťávou.
  • Rajčatovou šťávu nalijte do sterilizovaných sklenic tak, aby zůstaly 3 cm od horní části sklenic volné. Otřete okraj obou sklenic a uzavřete je sterilizovanými víčky. 
  • Sterilizace sklenic a víček je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení pokrmu bakteriemi. 
  • Uzavřené sklenice vložte do hrnce, jehož dno vyložte čistou utěrkou a zalijte je vařící vodou až po víčko. Následně je vařte 40 minut. Po uvaření nechte sklenice volně vychladnout.
Komentáře
  1. Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.