Nemáte doma zavařovací hrnec, a přitom byste si chtěli zavařit maso do zásob? Nezoufejte, využijte to, co doma máte – vaši troubu!
Budete potřebovat
- maso dle libosti
- sůl, pepř – kmín
- vodu nebo vývar
- zavařovací sklenice
- hluboký plech s utěrkou
Postup přípravy
- Maso zbavte nežádoucích nečistot, lehce propláchněte a nakrájejte na kostičky (asi 2×2 centimetry).
- Poté jej osolte, můžete opepřit a přidat kmín – vložte do lednice na 24 hodin.
- Další den si připravte sklenice – předem je poctivě sterilizujte.
- Předehřejte si troubu na 100 stupňů.
- Na dno sklenice nasypte jednu lžičku soli.
- Maso vkládejte do suchých zavařovacích sklenic tak, abyste vytlačili vzduch.
- Vývarem nebo převařenou vodou sklenice dolijte – asi 2 centimetry od okraje.
- Víčka pořádně utáhněte a sklenice vložte do hlubokého plechu, do kterého jste rozprostřeli utěrku.
- Sklenice podlijte a vložte do trouby – sklenice skládejte 1 centimetr od sebe.
- Pečte jednu hodinu a poté sklenice nechte vychladnout.
- Další den je znovu vložte do předehřáté trouby a opět pečte na 100 stupňů jednu hodinu.
- Nakonec sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru na utěrku nebo deku.
- Nechte vychladnout a skladujte v tmavé a chladné komoře.