Ne vždy je čas na vaření a proto se vám bude hodit mít doma již předpřipravené maso. Nakládání do sklenic je asi ta nejčastější varianta, pojďme se na ni tedy podívat!
Budete potřebovat
- vepřové maso – záleží na vašem výběru
- převařenou vodu nebo vepřový vývar
- sádlo na vymazání sklenic
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte.
- Mezitím si dejte vařit vepřový vývar a nechte vychladnout.
- Vepřové maso očistěte, zbavte šlach, kostí, tuku (malé množství však ponechejte).
- Nakrájejte maso na kostky – 2 x 2 centimetry, nasolte, opepřte a vložte do lednice na 24 hodin uležet.
- Následující den zavařovací sklenice vymažte škvařeným sádlem.
- Pamatujte na to, že sklenice musí být čisté a suché – neutírejte je utěrkou, nechte je volně vysušit.
- Maso vkládejte do sklenic tak, aby bylo opravdu na sobě natlačené – podsypávejte trochou soli, tím maso zakonzervujete.
- Syrové maso vkládejte do poloviny sklenice a do ¾ sklenice dolijte studený masový vývar.
- Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou a zavíčkujte.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce tak, aby se nedotýkaly – nejlépe 1 centimetr od sebe.
- Podlijte je do ⅓ sklenic vodou a vařte na 98-100 stupňů jednu hodinu.
- Jakmile je hotovo, sklenice nechte vychladnout do dalšího dne.
- Druhý den sklenice znovu povařte – jednu hodinu na 98 – 100 stupňů.
- Po uvaření sklenice vytáhněte a nechte vychladnout.
- Skladujte při chladné teplotě v tmavém místě.
Připravili jsme si pro vás také ty nejlepší recepty a tipy na zavařování syrového masa. Vyzkoušejte varianty nakládání do sklenic, v troubě, ale i do plechovek.