Nakládané maso můžete jednoduše připravovat i v troubě. Nevíte, jak na to? Pak se vám bude hodit následující recept!
Budete potřebovat
- vepřové maso – záleží na vaší volbě, například krkovice, plec, bůček
- sůl, pepř – kmín
- vodu nebo vývar
- zavařovací sklenice s víčky
- hluboký plech s utěrkou
Postup přípravy
- Maso zbavte kostí, šlach, kůží a tuku.
- Lehce jej propláchněte a nakrájejte na kostičky (asi 2 x 2 centimetry).
- Kostky masa osolte, můžete opepřit a přidat kmín – vložte do lednice na 24 hodin uležet.
- Připravte si sklenice na zavařování a důkladně je sterilizujte.
- Jakmile je maso naležené, předehřejte si troubu na 100 stupňů.
- Na dno sklenice nasypte jednu lžičku soli nebo můžete maso podsypávat solí.
- Maso vkládejte do suchých zavařovacích sklenic tak, abyste vytlačili vzduch.
- Vývarem nebo převařenou vodou sklenice dolijte – asi do ¾ sklenice.
- Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou, víčka pořádně utáhněte a sklenice vložte do hlubokého plechu, do kterého jste rozprostřeli utěrku.
- Sklenice podlijte vodou a vložte do trouby – sklenice skládejte 1 centimetr od sebe, aby se nerozbily.
- Pečte jednu hodinu a poté sklenice nechte vychladnout.
- Další den je znovu vložte do předehřáté trouby a opět pečte na 100 stupňů jednu hodinu.
- Nakonec sklenice vytáhněte a nechte vychladnout.
- Skladujte v chladném místě.