Připravte si lahodné zelené fazolky. Zavařování na slano zvládnete, i když s vařením teprve začínáte. Díky jednoduchému postupu můžete mít fazolky plné vitamínů po ruce po celý rok. Skvěle se hodí jako příloha k hlavnímu jídlu, malá svačinka nebo doplněk do salátů. Můžete je použít také při vaření omáček nebo do polévek.
Ingredience
- 4500 g zelených fazolek
- 3500 ml vody
- 4 lžíce octa
- sůl dle potřeby
Postup
- Zelené fazolky omyjte a odřízněte z nich stopky. Poté jimi naplňte sterilizované sklenice s 3cm prostorem v horní části. Sterilizaci nepodceňujte. Díky ní minimalizujete riziko znehodnocení pokrmu bakteriemi.
- Následně do každé sklenice vlijte lžíci octa a vsypte sůl. Do půllitrových sklenic vsypte po ½ lžičce soli. Pokud budete plnit litrové sklenice, vsypte do každé z nich 1 lžičku soli.
- Fazolky zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené a sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
- Následně je vložte do hrnce se dnem vyloženým čistou utěrkou a zalijte je vodou. Půllitrové sklenice zavařujte 20 minut a litrové 25 minut.
- Zavařené zelené fazolky ve slaném nálevu vyjměte a nechte je 12–24 hodin volně chladnout pod utěrkou. Následně je skladujte na temném a chladném místě. Po otevření jejich obsah co nejrychleji zkonzumujte a uchovávejte ho v lednici.