Připravte si tento jednoduchý salát ze zelených rajčat, červených paprik a mrkve, který skvěle poslouží jako příloha či pomazánka na chléb.
INGREDIENCE:
- 2,5 kg zelených rajčat
- 1 kg červených paprik
- 1 kg mrkve
- 1 kg žluté cibule
- 1 šálek olivového oleje
- 1 šálek cukru
- 3/4 šálku bílého octa
- 3 lžíce soli
- 1/2 lžičky celého černého pepře
POSTUP
- Omyjte všechnu zeleninu.
- Nakrájejte cibuli, rajčata a papriky na 5 cm kostky.
- Mrkev nastrouhejte nahrubo.
- Odměřte si olej, ocet, sůl, cukr a kuličky pepře.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli.
- Na středním plameni restujte asi 3 minuty, nebo dokud cibule nezesklovatí a nezměkne.
- Přidejte nastrouhanou mrkev a restujte další 3 minuty.
- Přidejte papriky a restujte další 3 minuty.
- Přidejte nakrájená rajčata, následně sůl, cukr, ocet a kuličky černého pepře.
- Za občasného míchání nechte asi 15 minut provařit.
- Nyní je čas sterilizovat sklenice na zavařování.
- Předehřejte troubu na 100 °C.
- Pomocí horké vody a antibakteriálního mýdla důkladně umyjte sklenice a víčka.
- Umístěte je přímo na mřížky trouby asi na 15 minut, nebo dokud úplně nevyschnou.
- Salát plňte do sklenic, dokud je ještě horký.
- Uzavřete sklenice víčky co nejpevněji a otočte sklenice dnem vzhůru.
- Zakryjte je ručníkem a nechte je 4-5 hodin sedět, aby se dokončil proces utěsnění.
- Salát skladujte na chladném místě po dobu 3 – 6 měsíců.