Tyto domácí bulky jsou dokonale měkké a naprosto delikátní! Těsto je neuvěřitelně všestranné a můžete ho použít třeba i na hamburgerové housky.
Co budete potřebovat
- 500 g hladké mouky
- ½ šálku teplého mléka
- ¾ šálku teplé vody
- 2 lžičky sušeného aktivního droždí
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce plus jedno navíc
- 2 lžíce změklého másla
- olej pro lehké naolejování mísy
Postup
- V nádobě stolního mixéru smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl.
- V malé misce smíchejte vodu, mléko a 1 vejce.
- Pomocí lopatkového nástavce ve stolním mixéru nebo metličkou na těsto smíchejte suché ingredience a přidejte směs vody, mléka a vajec.
- Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Hněťte těsto, aby se vše spojilo.
- Těsto musí být dostatečně vlhké a lepivé.
- Hněťte asi 5 minut, dokud nevznikne hladká koule těsta.
- Přidejte máslo a hněťte dalších 5–10 minut, dokud není těsto lesklé, hladké a lepivé na dotek.
- Velkou mísu lehce naolejujte a vložte do ní těsto.
- Ujistěte se, že těsto je lehce naolejované i na povrchu.
- Mísu přikryjte potravinářskou fólií a uchovejte v lednici přes noc.
- V den pečení vychladlé těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a povrch těsta také lehce poprašte.
- Těsto rozválejte na obdélník o délce asi 40 cm a šířce cca 10 cm.
- Těsto nakrájejte na 10 dílů a položte je na plech vyložený pečicím papírem, mezi nimiž je mezera asi 1,5 cm.
- Zakryjte potravinářskou fólií a nechte 45 minut kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Troubu předehřejte na 180°C asi 30 minut před pečením.
- Bulky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě, dokud nebudou navrchu zlatavě hnědé a při poklepání nezní dutě, což by mělo trvat asi 15–20 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte bulky vychladnout .
- Hotovo 🙂