Tyto jemné, lehce kořeněné dortíky mají zcela nezaměnitelnou chuť, která tak trochu připomíná mrkvový dort. Díky cukině jsou navíc vláčné.
Ingredience:
Těsto:
- 1/3 hrnku hrubě nakrájeného kandovaného zázvoru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička jemně strouhané čerstvé pomerančové kůry
- 1 lžička soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 2 hrnky nahrubo strouhané cukety
- 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 3/4 hrnku medu
- 2 větší vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Na polevu:
- 250 g smetanového sýra (můžeme dát i tvaroh)
- 2 lžíce změklého neslaného másla
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 lžička vanilky
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry
Postup:
- Předehřejeme troubu na 170 stupňů a formu na muffiny vyložíme pečícím papírem, vždy pečlivě každý otvor.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme kandovaný zázvor a rozmixujeme.
- Přidáme mouku, mletý sušený zázvor, skořici, kůru, jedlou sodu, kypřící prášek do pečiva a pomocí pulzního tlačítka promícháme, aby se vše spojilo.
- Ve středně velké míse smícháme cuketu, olej, med, vejce i vanilkový extrakt, a nakonec vmícháme směs s moukou. Zamícháme na hladké těsto, a to pak rozdělíme do formy na muffiny.
- Pečeme asi 20 – 25 minut, přičemž špejlí vždy každý jednotlivý muffin vyzkoušíme, jestli je uprostřed dobře propečený.
- Poté vyjmeme formu z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Dortíčky vyndáme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Mezitím si nachystáme polevu.
- Všechny suroviny dáme do misky a ručním elektrickým šlehačem/mixérem je na nejvyšší rychlost důkladně našleháme, aby byla poleva hezky nadýchaná.
- Takhle šleháme asi 5 minut. Nakonec ozdobíme dortíčky a podle fantazie ještě ozdobíme kouskem čokolády, ovocem, cukrovým zdobením nebo necháme jen polevu.