Vynikající džem z broskví a zázvoru, který perfektně vyváží sladkost broskví, si oblíbíte! Uchovejte si ho na horší časy.
Ingredience
- 900 g čerstvých broskví
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
- 1 lžička citrónové kůry
- 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec s vodou a naplňte velkou mísu do poloviny studenou vodou a ledem.
- Na spodní straně každé broskve označte mělké „x“.
- Když se voda vaří, přidejte broskve a nechte 45 sekund povařit.
- Vyjměte broskve z horké vody a okamžitě je vložte do ledové lázně.
- Když jsou dostatečně vychladlé na manipulaci (mělo by to trvat jen minutu), vyjměte je z ledové lázně a oloupejte.
- Odstraňte pecky a nahrubo broskve nasekejte.
- Vložte broskve do velkého hrnce s těžkým dnem a promíchejte s citronovou šťávou.
- Vařte na středním plameni za občasného míchání a pomocí lžíce rozdrťte část ovoce, dokud broskve nezměknou a nepustí šťávu, 13 až 15 minut.
- Přidejte cukr, citronovou kůru a zázvor a promíchejte.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte směs k varu.
- Vařte za častého míchání 5 minut.
- Snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání vařte, dokud džem nezhoustne, 30 minut až 1 hodinu v závislosti na broskvích.
- Odstraňte z ohně, přeneste do sklenic a před podáváním nechte úplně vychladnout.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty na zavařování broskví a dopřejte si skvělou náladu a „no stress“ kdykoli chcete.