Vůbec nezáleží na tom, jestli si tuto zeleninu vypěstujete sami nebo jí koupíte na tržnici, případně v supermarketu. Tak jako tak z ní můžete vykouzlit luxusní moučník, který si vaše návštěva zamiluje.
Ingredience:
Těsto:
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 větší vejce
- 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 1/2 hrnku strouhané cukety
Na polevu:
- 2 lžíce čerstvé šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- 1 1/2 hrnku moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky citronového extraktu (nezaměňovat za citronovou šťávu)
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 170°C a formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, případně můžeme jen postříkat olejem ve spreji.
- Do středně velké mísy dáme mouku, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva, zázvor a našleháme.
- Vezmeme jinou mísu, nasypeme do ní cukr, přidáme čerstvý zázvor, vejce, olej, rozpuštěné máslo, vanilku a mixérem důkladně promícháme.
- Suché suroviny přisypeme k mokrým a mícháme tak dlouho, až vznikne hladké těsto, do kterého přimícháme strouhanou cuketu.
- Těsto nalijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi 60 – 65 minut, dokud není špejle po zasunutí do střední části perníku čistá a těsto nelepí.
- Vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout ve formě.
- Pak vyklopíme na kuchyňskou mřížku, kde může zatím buchta chladnout.
- Mezitím si připravíme polevu. Do misky dáme všechny suroviny na polevu a pomocí drátěné metly mícháme, dokud nebude poleva krásně hladká.
- Jakmile je poleva hotová, přelijeme s ní perník a počkáme, až zatuhne. Teprve potom nakrájíme a servírujeme.