Existuje spousta knih a příruček, které vás zdobení naučí.
Proč ale pročítat dlouhé knihy a ztrácet tak čas?
My vám představíme pár návodů, jak rychle a jednoduše vyrobit ozdoby na svatební cukroví.
V tomto článku najdete také tipy na koupi těch správných ozdůbek na internetu.
Domácí cukrové zdobení
Pokud si chcete vyrobit vlastní kytičky, hvězdičky či jiné tvary na cukroví, budete k tomu potřebovat jen pár surovin – moučkový cukr, citronovou šťávu a jakékoliv potravinářské barvivo.
V misce prosejete moučkový cukr (množství podle toho, kolik chcete hmoty mít) a drobet ho zalijte šťávou z citronu. Konzistence by neměla být ani řídká, ani příliš tuhá. Vedle si v malém množství vody rozpusťte barvivo a zapracujte ho do cukrové hmoty. Případně použijte již tekuté potravinářské barvivo.
Měli by jste mít hmotu hotovou. Vložte jí do potravinářského zdobícího pytlíku nebo některého zdobítka, které doma máte. Následně dělejte na plechu vyloženém pečícím papírem kytičky, srdíčka nebo perličky.
Dejte zdobení přes noc na chladné místo. Při zdobení cukroví kytičky přilepujte například rozpuštěnou čokoládou nebo rozmíchaným moučkovým cukrem s bílkem.
Klasická bílková poleva na zdobení
Tento druh zdobení zná téměř každý z nás, kdo už pekl na vánoce perníčky.
Potřebujete na ni pouze 20 dkg moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžičku šťávy z citronu (nebo kvalitní citronky).
Cukr si přesejte, přidejte bílek a nakonec citronovou šťávu. Třete hmotu alespoň 10-15 minut do tuha. Správnou hustotu poznáte tak, že špejlí naberete trochu hmoty a kápnete na nějaký rovný povrch. Pokud se neroztéká do stran a drží tvar, je hmota akorát. Máte-li však hmotu příliš hustou, můžete zředit šťávou z citronu, naopak řídkou zahustíte cukrem.
Polevu si můžete obarvit potravinářským barvivem jakékoliv barvy, podle vaší fantazie.
TIP: Nejen cukroví se hodí na svatební příležitost. Zkuste si také upéct poctivé svatební koláčky!
Objevte podobné tipy
Domácí marcipán na zdobení svátečního cukroví
Právě marcipán je využíván jako super cukrářská hmota. Je jednoduché jej koupit již hotový, ale co takhle si ho zkusit vyrobit domácí?
Jeho základem jsou mandle a jejich podíl by měl být alespoň 50% – tedy 250g mandlí. Dále 250g moučkového cukru, 2 bílky a 1 lžíce kvalitního medu.
Mandle si spaříte a následně oloupete. Nechte je řádně proschnout a poté suché mandle rozmixujte na jemno. K rozmixovaným mandlím přidejte cukr a následně bílky. Hmotu pořádně propracujte, aby držela pohromadě. Nakonec do těsta vpracujte lžíci medu. Vzniklý marcipán zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici nejlépe přes noc.
Marcipán si můžete obarvit potravinářským barvivem a to tak, že ještě před propracováním si barvivo smícháte s některou ze surovin, například s bílkem. Hmotu pak propracujte pořádně, aby se obarvilo všude rovnoměrně. V případě práškového barviva stačí malé množství a v případě tekutého, stačí pár kapek.
Hotový a vychladlý marcipán vyválejte na tenké pláty a tvarujte vámi požadované zdobení.
Videonávod na úžasné svatební cukroví, které všem vytře zrak!
Chcete upéct a ozdobit vlastní svatební cukroví, díky kterému si vás budou všichni pamatovat?
Tak právě pro vás tu je video, kterým se můžete inspirovat.
Zalíbilo se vám toto cukroví? Navštivte tuto stránku, kde si můžete vytisknout šablony nebo zakoupit sadu na pečení a zdobení přímo od autorky videa.
Nechce se vám tvořit vlastní zdobení? Nevadí.
Můžete si například na tomto eshopu zakoupit mini prstýnky, perličky, růžičky, srdíčka, vločky, hvězdičky a spoustu dalších. Také si můžete koupit již hotové polevy nebo marcipán.
A teď hurá do zdobení!