Tento recept na veganskou smaženou rýži je perfektní jako týdenní večeře! Je plné rostlinných bílkovin, díky tofu pečenému v troubě, spoustě zeleniny a rýži! Pokud vám z předešlých dní zbyla rýže – je to skvělý recept, jak ji spotřebovat. Vlastně je lepší, když použijete zbylou (vařenou a vychlazenou) rýži.
Co budeme potřebovat
- 400 g tuhého tofu
- 2 lžíce oleje (+ 1 lžička oleje)
- 200 g nakrájené mrkve
- 200 g zeleného hrášku
- 150 g nakrájené jarní cibulky
- 2 lžičky mletého česneku
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 500 g vařené hnědé rýže (ca 250 g nevařené)
- 3 lžíce sójové omáčky
- lžíce veganské houbové omáčky
- lžička chilli prášku
- lžička rýžového octa
- 2 lžičky sezamového oleje
- sezamová semínka (k podávání)
- sůl
- pepř
- omáčka Sriracha
Postup
- Rýži uvaříme podle návodu na obalu a dáme stranou jí vychladnout.
- Troubu zahřejeme na 200 stupňů.
- Tofu nakrájíme na plátky a zabalíme ho do čisté kuchyňské utěrky.
- Položíme na něj něco těžkého (jako litinovou pánev), necháme ho asi 15 minut lisovat.
- Tofu poté nakrájíme na 2 centimetrové kostky.
- Promícháme ho s 1 lžičkou oleje.
- Rozložíme ho na plech vyložený pečícím papírem a dochutíme solí.
- Tofu v troubě pečeme dozlatova, aby bylo pevné na dotek, asi 30 minut.
- Mezitím rozehřejeme pánev na středně vysokou teplotu.
- Přidáme 1 polévkovou lžíci oleje a přidáme mrkev, hrášek a polovinu cibule.
- Vše spolu vaříme asi 5 minut, dokud mrkev nezměkne.
- Lehce dochutíme solí a černým pepřem.
- Zeleninu přendáme do misky.
- Do pánve přidáme zbývající polévkovou lžíci oleje a zahříváme, dokud se nezačne třpytit.
- Přidáme česnek a zázvor a smažíme si 15 vteřin, dokud se nerozvoní.
- Vmícháme rýži a necháme jí vařit bez pohybu 3 minuty.
- Poté snížíme teplotu na střední a za stálého míchání opékáme 4–5 minut, dokud rýže není zlatavě hnědá.
- Vmícháme tofu, vařenou zeleninu, sójovou omáčku, houbovou omáčku, chilli prášek a ocet.
- Pokračujeme v opékání další 2 minuty.
- Pánev sundáme z plotny a vmícháme sezamový olej a zbývající jarní cibulku.
- Servis smažené rýže dokončíme sezamovými semínky a podávejte s omáčkou Sriracha.