Zdravá restovaná rýže s tofu

Zdravá restovaná rýže s tofu
Příprava: 20 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 3

Tento recept na veganskou smaženou rýži je perfektní jako týdenní večeře! Je plné rostlinných bílkovin, díky tofu pečenému v troubě, spoustě zeleniny a rýži! Pokud vám z předešlých dní zbyla rýže – je to skvělý recept, jak ji spotřebovat. Vlastně je lepší, když použijete zbylou (vařenou a vychlazenou) rýži.

Co budeme potřebovat

  1. 400 g tuhého tofu
  2. 2 lžíce oleje (+ 1 lžička oleje)
  3. 200 g nakrájené mrkve
  4. 200 g zeleného hrášku
  5. 150 g nakrájené jarní cibulky
  6. 2 lžičky mletého česneku
  7. 2 lžičky mletého zázvoru
  8. 500 g vařené hnědé rýže (ca 250 g nevařené)
  9. 3 lžíce sójové omáčky
  10. lžíce veganské houbové omáčky
  11. lžička chilli prášku
  12. lžička rýžového octa
  13. 2 lžičky sezamového oleje
  14. sezamová semínka (k podávání)
  15. sůl
  16. pepř
  17. omáčka Sriracha

Postup

  1. Rýži uvaříme podle návodu na obalu a dáme stranou jí vychladnout.
  2. Troubu zahřejeme na 200 stupňů.
  3. Tofu nakrájíme na plátky a zabalíme ho do čisté kuchyňské utěrky.
  4. Položíme na něj něco těžkého (jako litinovou pánev), necháme ho asi 15 minut lisovat.
  5. Tofu poté nakrájíme na 2 centimetrové kostky.
  6. Promícháme ho s 1 lžičkou oleje.
  7. Rozložíme ho na plech vyložený pečícím papírem a dochutíme solí.
  8. Tofu v troubě pečeme dozlatova, aby bylo pevné na dotek, asi 30 minut.
  9. Mezitím rozehřejeme pánev na středně vysokou teplotu.
  10. Přidáme 1 polévkovou lžíci oleje a přidáme mrkev, hrášek a polovinu cibule.
  11. Vše spolu vaříme asi 5 minut, dokud mrkev nezměkne.
  12. Lehce dochutíme solí a černým pepřem.
  13. Zeleninu přendáme do misky.
  14. Do pánve přidáme zbývající polévkovou lžíci oleje a zahříváme, dokud se nezačne třpytit.
  15. Přidáme česnek a zázvor a smažíme si 15 vteřin, dokud se nerozvoní.
  16. Vmícháme rýži a necháme jí vařit bez pohybu 3 minuty.
  17. Poté snížíme teplotu na střední a za stálého míchání opékáme 4–5 minut, dokud rýže není zlatavě hnědá.
  18. Vmícháme tofu, vařenou zeleninu, sójovou omáčku, houbovou omáčku, chilli prášek a ocet.
  19. Pokračujeme v opékání další 2 minuty.
  20. Pánev sundáme z plotny a vmícháme sezamový olej a zbývající jarní cibulku.
  21. Servis smažené rýže dokončíme sezamovými semínky a podávejte s omáčkou Sriracha.
Nejlepší zdravá alternativa na restovanou rýži pro vegany, s tofu.
Zdroj: minimalistbaker.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.