Tato vánoční pochoutka se dá připravit i ve zdravější podobě, díky které se nemusíte obávat, že se každý kousek projeví na vaší postavě.
Ingredience:
- 300 g mletých ovesných vloček nebo celozrnné mouky
- 100 g rýžové mouky
- 100 g mletých mandlí
- 2 vejce
- 300 g nízkotučného tvarohu
- 100 g kokosového oleje
- 6 PL javorového sirupu
- 4 PL mandlového mléka
- 200 g nasekaných mandlí
- 80 g sušených meruněk
- 50 g sušených brusinek
- 3 PL amaretta
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička skořice
- 1 čajová lžička kardamomu
- 1 a 1/2 čajové lžičky strouhané citronové kůry
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Nakrájejte sušené meruňky a brusinky.
- Smíchejte je s nasekanými mandlemi a amarettem, dejte stranou.
- Ovesné vločky dejte do mísy s rýžovou moukou, mletými mandlemi, práškem do pečiva a jedlou sodou.
- Vmíchejte ke směsi koření a nastrouhanou citronovou kůru.
- Ve druhé míse vyšlehejte vejce s nízkotučným tvarohem, kokosovým olejem, javorovým sirupem, vanilkovým extraktem a mandlovým mlékem.
- Přidejte tekuté přísady do mísy s moukou a dobře promíchejte.
- Ručně nebo pomocí kuchyňského robotu vypracujte v těsto.
- Poté vmíchejte mandle a sušené ovoce.
- Z těsta vytvarujte typický tvar bochníku.
- Položte na plech vyložený pečicím papírem
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 45-50 minut.
- Když vánoční štola vychladne, můžete ji posypat malým množstvím moučkového cukru, aby získala klasický vzhled.