Pokud jste hledali zdravou verzi této sladké pochutiny, tak jste narazili na ten nejlepší recept! Tato dobrota je vyrobená z nejlepších zdravých alternativ, které mají nižší obsah cukru a kalorií než tradiční recept na skořicové šneky.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 120 ml mandlového mléka nebo nízkotučného mléka (teplého)
- 30 ml rostlinného oleje (slunečnicový, kokosový olej nebo řepkový olej)
- Vejce
- 110 g dýňového pyré
- Lžička vanilkového extraktu
- Lžička mleté skořice
- Lžička mletého muškátového oříšku
- 55 g kokosového cukru
- 2 lžičky instantního droždí
- 440 g celozrnné mouky
Na náplň
- 60 g másla (změklého)
- 100 g kokosového cukru
- Lžíce skořice
- Lžička perníkového koření
- 2 lžíce rozinek (sušených třešní, vlašských ořechů, pekanových ořechů nebo sušených brusinek)
Na polevu
- 2 lžíce neslazeného mandlového mléka
- 30 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
Postup
- Do malé misky přidáme teplé mléko, cukr a navrch rozdrobíme droždí
- Necháme 5 minut odpočívat
- Ve velké míse smícháme olej, vejce, vanilku, dýňové pyré
- Směs promícháme, dokud nebude hladká a úplně propojená
- Dýňovou směs zalijeme mlékem s droždím a znovu mícháme, dokud se ingredience nespojí
- Přidáme mouku, koření do těsta a vše společně zapracujeme
- Hněteme 3–5 minut, dokud nezískáme elastické a hladké těsto
- Vytvarujeme kouli a přendáme jí do lehce vymazané mísy
- Těsto přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme ho 1–2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem
- Těsto přeneseme na pomoučenou pracovní plochu
- Pomocí válečku těsto vyválíme, do tvaru obdélníku
- Povrch těsta potřeme máslem a posypeme cukrem, skořicí a perníkovým kořením
- Těsto srolujeme a nožem ho nakrájíme na 12 šneků
- Rolky vložíme do vymazaného pekáče a přikryjeme
- Takto je necháme kynout asi 30 minut
- Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů
- Šneky dáme do trouby a pečeme 20–30 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavě hnědé
- Zatímco se skořicoví šneci pečou, si připravíme polevu
- V míse si smícháme moučkový cukr s mlékem a vanilkou
- Po vyndání skořicových rolek z trouby je ihned touto polevou potřeme
Zdravého mlsání není nikdy dost, a proto se inspirujte dalšími recepty na sladké pečení z dýně!