Vyzkoušejte o něco zdravější recept s hnědou rýží. Hnědou rýži zakoupíte v obchodech se zdravou výživou. Víno do receptu nemusíte zařadit.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1l zeleninového vývaru
- 1,5 hrnku hnědé arborio/hnědozrnné rýže
- 150g čerstvých hub či žampionů
- 1 hrnek nastrouhaného parmezánu
- 1/2 hrnku bílého vína (nemusí být)
- 25g másla
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 4 větvičky čerstvého oregana, listy otrhané
Postup
- Na pánvi zahřejte 2 lžíce olivového oleje, orestujte cibulku. Po 2 minutách přidejte drcený česnek a houby, osolte a restujte cca 5 minut, aby houby pustily chuť.
- Přidejte rýži, restujte ji cca 2 minuty a poté přilijte víno a přiveďte jej k varu.
- Poté, co se vaří, přilijte vývar po jedné naběračce, přičemž vždy vyčkejte až se naběračka vstřebá. Takto vařit by se mělo po dobu 20-25 minut, dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu.
- V případě potřeby přilijte více vývaru, aby rizoto bylo krémové a ne suché.
- Nakonec vmíchejte máslo, parmezán a pepř. Vše promíchejte, dle chuti dosolte či opepřete a podávejte posypané oreganem.