Zdravá varianta tohoto oblíbeného druhu vánočného pečiva, navíc s velmi jednoduše připravenou marmeládou.
Ingredience:
- 3/4 šálku ovesné mouky
- 1/3 šálku rýžové mouky
- 200 g mletých lískových ořechů nebo mandlí
- 1/4 šálku tapiokové mouky
- 1/3 šálku kokosového cukru
- 1 vejce
- 50 g javorového sirupu
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Marmeláda
- 2 šálky brusinek
- 1/2 šálku vody
- 1/4 šálku javorového sirupu
Postup:
- Předehřejte troubu na 160°C a plech vyložte pečicím papírem.
- V míse smíchejte všechny suché přísady.
- V malé samostatné misce smíchejte vejce s javorovým sirupem.
- Přidejte k suchým přísadám a vypracujte v lepivé těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na alespoň 15 minut do chladničky.
- Těsto rozválejte a pomocí vykrajovátek vykrájejte oblíbené tvary.
- Zdravé linecké cukroví pečte 10-13 minut.
- Mezitím si připravte brusinkový džem.
- Do malého hrnce dejte brusinky, vodu a javorový sirup.
- Vařte na mírném ohni, dokud brusinky nezměknou.
- Jakmile jsou brusinky dostatečně měkké, přendejte je do misky a ručním mixérem je rozmixujte na pyré.
- Přendejte do vzduchotěsné sklenice a dejte do lednice vychladit.
- Po vychlazení cukroví slepte.