Tyto nízkokalorické karbanátky z lososa a brambor jsou dochucený červeným chilli, limetkou a zázvorem, což z nich vytváří naprostou delikatesu! Servírujte je s proužky mrkve a okurek jako výživnou a zdravou večeři.
Ingredience
- 600 g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na 2 cm kostky
- 3 filety z lososa 3 (cca 360 g)
- 2 jarní cibulky 2, okrájené a nakrájené nadrobno
- 1 červená chilli paprička, nakrájená nadrobno
- šťáva a kůra z 1 limetky plus plátky limetky k podávání
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 4 polévkové lžíce koriandru, nahrubo nasekaného
- 2 polévkové lžíce cizrnové mouky
- 2 polévkové lžíce řepkového oleje
- ½ lžíce medu
- ½ lžičky rýžového vinného octa
- 1 lžička pražených sezamových semínek
- 4 mrkve, oloupané a nakrájené na stuhy
- 1 okurka, rozpůlená, ořezaná a nakrájená na stužky
Postup
- Přiveďte vodu v hrnci k varu a přidejte brambory.
- Snižte teplotu a navrch dejte kovový cedník.
- Filety lososa okořeňte a dejte do cedníku.
- Přikryjte pokličkou a nechte rybu v páře a brambory dusit.
- Obojí by mělo trvat 10 minut – pokud ryba potřebuje více času, dejte filetům další 2 minuty, ale vyndejte brambory, aby se nepřevařily.
- Brambory dobře sceďte a nechte mírně vychladnout.
- Přendejte do velké mísy a přidejte jarní cibulku, chilli, limetkovou kůru, zázvor a polovinu koriandru.
- Rozmačkejte dohromady a dobře okořeňte.
- Filety lososa zbavte kůže, nahrubo ho nastrouhejte a vmíchejte do bramborové směsi.
- Rozdělte na osm částí a z každé části vytvarujte kouli, kterou lehce zploštěte, abyste získali osm placiček.
- Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut chladit, poté poprašte cizrnovou moukou.
- Polovinu oleje rozehřejte ve velké pánvi na středně vysoké teplotě.
- Jakmile je horký, přidejte do pánve čtyři rybí karbanátky.
- Smažte 3–4 minuty nebo dozlatova na spodních stranách, poté každý karbanátek opatrně otočte a smažte další 3–4 minuty, dokud nebudou rovnoměrně zlatavé.
- Přendejte na plech vyložený kuchyňským papírem a opakujte se zbylým olejem a rybími karbanátky.
- Mezitím dejte do velké mísy limetkovou šťávu, med, ocet a sezamová semínka a prošlehejte.
- Přidejte mrkev a okurku a promíchejte.
- Přidejte zbývající koriandr, lehce okořeňte a na závěr promíchejte.
- Jakmile jsou rybí karbanátky hotové, podávejte je se salátem z mrkve a okurky a s klínky limetky na vymačkání.