Oříškové, sladké s nádechem hořké hořké čokolády, tyto rohlíčky s mandlemi a celozrnné mouky jsou perfektní sváteční pochoutkou. Přidejte si na svůj sváteční stůl tuto fit dobrotu bez zpracovaných cukrů, jen z těch nejlepších surovin a mlsejte zcela bez viny.
Co budeme potřebovat
- 250 g celozrnné mouky (například špaldovou mouku)
- 125 g mletých mandlí
- špetka himalájské soli
- vejce pokojové teploty
- 2 lžíce extra panenského kokosového oleje (rozpuštěného a ochlazeného)
- 4 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
- lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu
- lžíce extra panenského kokosového oleje (rozpuštěného a ochlazeného)
- lžička kakaového prášku
- lžíce javorového sirupu (nebo medu)
Postup
- Rošt umístíme doprostřed trouby a tu zahřejeme na 180 stupňů.
- Velký plech vyložíme pečicím papírem.
- Do malé mísy přidáme celozrnnou mouku a mleté mandle.
- Přidáme sůl a vše promícháme.
- Ve velké mixovací misce rozšleháme vejce pomocí elektrického mixéru, dokud nebude nadýchané.
- Přidáme 2 lžíce rozpuštěného a vychladlého kokosového oleje, 4 lžíce javorového sirupu a 1 lžičku vanilkového extraktu.
- Vše promícháme, dokud se ingredience dobře nespojí.
- Přidáme směs suchých ingrediencí a pokračujeme v míchání pomocí elektrického mixéru, dokud nevznikne těsto.
- Pomocí lžičky odebereme kousek těsta a vytvarujeme z něj rohlíček a ten ohneme do tvaru půlměsíce a položíme je na pečicí papír na plechu.
- Mandlové rohlíčky pečeme dozlatova po dobu 12–15 minut.
- Po vytažení z trouby by měly být trochu měkké na dotek.
- Rohlíčky vyndáme z trouby a necháme je pár minut vychladnout na plechu.
- Poté je přesuneme na mřížku, aby zcela vychladly.
- Připravíme si kakaovou polevu z tmavé čokolády.
- Do malé misky přidáme 1 lžíci rozpuštěného kokosového oleje, 1 lžíci kakaového prášku a 1 lžíci čistého javorového sirupu nebo medu.
- Použijeme metličku a mícháme, dokud nezískáme pěknou a jednotnou texturu.
- Každý rohlíček ponoříme do kakaové polevy a položíme je zpět na mřížku, aby hořká čokoláda ztuhla.