Když už jsme hledali vhodný recept na tuto sladkou pochoutku, nesměla chybět ani trochu odlehčená a zdravější verze bez lepku. Je krásně lehká, jemná a velmi chutná.
Ingredience:
- 3 velká vejce
- Špetka soli
- 100 g změklého nesoleného másla
- 80 g třtinového cukru
- Strouhaná citronová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- 100 g mletého máku
- 50 g mletých mandlí
- 50 ml mandlového mléka
- Moučkový cukr na posyp
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů a formu či pekáč vyložíme pečicím papírem.
- Oddělíme žloutky od bílků do dvou misek. K bílkům přidáme špetku soli a ručním mixérem ušleháme tuhý sníh z bílků.
- Do mísy k vaječným žloutkům přihodíme máslo, cukr, citronovou kůru a pomocí mixéru šleháme po dobu 5 minut, aby směs zesvětlala a byla hezky napěněná.
- Přisypeme mletý mák, mandle a zalijeme mandlovým mlékem. Promícháme, aby se vše spojilo.
- Přelijeme do formy, rovnoměrně uhladíme a vložíme do předehřáté trouby na 35 minut.
- Po uplynutí této doby vyzkoušíme špejlí, jestli je koláč upečený.
- Vyndáme z trouby a necháme ve formě zcela vychladnout.
- Během chladnutí dort trochu spadne, ale není třeba se stresovat, je to v pořádku.
- Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.