Toto elegantní a zdravé suflé z brokolice a kozího sýra ohromí vaši rodinu a přátele. Tato slaná dobrota se překvapivě snadno vyrábí – jediným háčkem je, ho naservírovat dřív než se stihne vyfouknout. Zkuste ho servírovat společně s jedním z těchto salátů z fenyklu!
Co budeme potřebovat
- 325 g najemno nakrájených růžiček brokolice
- Lžíce másla
- Lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 ml mléka
- Lžička dijonské hořčice
- ¼ lžičky sušeného rozmarýnu
- ¼ lžičky soli
- 125 g rozdrobeného kozího sýra
- 5 bílků
- 3 žloutky
- Lžička majonézy
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Máslem vymažeme čtyři formičky na suflé nebo použijeme sprej na vaření
- Formičky rozložíme na plech na pečení
- Brokolici vložíme do střední misky vhodné do mikrovlnné trouby
- Zakryjeme jí potravinářskou fólií a vložíme jí na 1 až 2 minuty do mikrovlnné trouby, dokud nebude brokolice měkká, ale stále křupavá
- Ve velkém hrnci na středně vysokou teplotu si rozpustíme máslo a olej
- Vmícháme mouku a za stálého šlehání vaříme další 1 minutu
- Podle potřeby upravíme teplotu, aby směs příliš neztmavla (měla by mít barvu karamelu)
- Přidáme mléko, hořčici, rozmarýn a sůl a za stálého šlehání vaříme do zhoustnutí 1 až 2 minuty
- Hrnec odstraníme z plotny a ihned zašleháme kozí sýr a 3 žloutky a mícháme, dokud se vše dobře nespojí
- Těsto na suflé přeneseme do velké mísy
- Bílky ušleháme ve střední míse elektrickým šlehačem na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří měkké sněhové vrcholy
- Přidáme majonézu a šleháme, dokud se nevytvoří tuhé špičky
- Pomocí gumové stěrky jemně vmícháme polovinu ušlehaných bílků do těsta
- Jemně vmícháme zbývající bílky a odloženou brokolici
- Mícháme tak dlouho, dokud nezmizí bílé proužky z bílků
- Těsto přelijeme do připravených misek na suflé
- Suflé vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut do nafouknutí, tak aby byly pevné na dotek
- Ihned podáváme