Naučte se s námi jak si jednoduše připravit tento recept na kombuchu. Je to tak jednoduché a navíc v tipech najdete jakým způsobem si jí ochutit, aby došla k naprosté dokonalosti.
Co budeme potřebovat
- 2 sáčky zeleného čaje (nebo 2 lžičky sypaného čaje)
- 2 sáčky černého čaje (nebo 2 lžičky sypaného čaje)
- 100-200 g krupicového cukru (podle chuti)
- kombucha
- 100-200 ml tekutiny z kombuchy
Postup
- Do kastrůlku nalijeme 2 litry převařené vody, přidáme čajové sáčky a cukr (podle toho, jak máme rádi sladký nebo hořký čaj).
- Vše zamícháme, aby se cukr rozpustil, a čaj necháme 6-10 minut vyluhovat.
- Čajové sáčky vyjmeme a vyhodíme, aniž bychom je mačkali zpátky do vylouhovaného čaje.
- Před nalitím do velké skleněné dózy o objemu 2,5 až 3 litry necháme čaj zcela vychladnout.
- Přidáme kombuchu a trochu tekutiny, kterou obsahuje.
- Zakryjeme sklenici tenkou utěrkou, aby kombucha mohla „dýchat“ a zajistíme gumičkou.
- Necháme jí kvasit jeden až dva týdny při pokojové teplotě mimo přímé slunce.
- Nedáváme jí ani do skříně, protože cirkulace vzduchu je důležitá.
- Po prvním týdnu ochutnáváme kombuchu denně, čím déle ji necháme, tím bude chuť kyselejší.
- Až budeme připraveni, nalijeme kombuchu do lahví.
- Kombucha je připravena k okamžitému pití, nebo můžeme zahájit „sekundární fermentaci“ přidáním ovoce, bylinky a koření do tekutiny a nechat ji před pitím ještě několik dní odležet.
- V lednici vydrží až tři měsíce.
Citronová a zázvorová kombucha
Do 750 ml kombuchy přidejte kůru a šťávu z 1 citronu a 1-2 lžičky strouhaného zázvoru a dobře promíchejte. Nalijte do lahve a uzavřete. Nechte dva až čtyři dny při pokojové teplotě, denně ochutnávejte, dokud nedosáhne požadované úrovně sycení a chuti. Přecedíme a vychladíme před podáváním.
Kombucha s lesním ovocem
Do 750 ml kombuchy přidejte hrst nakrájených jahod, borůvek nebo rozmačkaných malin a dobře promíchejte. Nalijte do lahve a uzavřete. Nechte dva až čtyři dny při pokojové teplotě, denně ochutnávejte, dokud nedosáhne požadované úrovně sycení a chuti. Přecedíme a vychladíme k podávání.
Mangová kombucha
Nakrájené mango rozdělte do lahví a poté nalijte do lahví s fermentovanou kombuchu. V každé láhvi ponechte asi 3 centimetry místa nad uzávěrem. Uzavřete lahve. Skladujte kombuchu v lahvích při pokojové teplotě mimo přímé sluneční světlo a počkejte 1 až 3 dny, než se kombucha nasytí.