Zdravý fermentovaný nápoj z čaje

Zdravý fermentovaný nápoj z čaje
Příprava: 60 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 1

Naučte se s námi jak si jednoduše připravit tento recept na kombuchu. Je to tak jednoduché a navíc v tipech najdete jakým způsobem si jí ochutit, aby došla k naprosté dokonalosti.

Co budeme potřebovat

  1. 2 sáčky zeleného čaje (nebo 2 lžičky sypaného čaje)
  2. 2 sáčky černého čaje (nebo 2 lžičky sypaného čaje)
  3. 100-200 g krupicového cukru (podle chuti)
  4. kombucha
  5. 100-200 ml tekutiny z kombuchy

Postup

  1. Do kastrůlku nalijeme 2 litry převařené vody, přidáme čajové sáčky a cukr (podle toho, jak máme rádi sladký nebo hořký čaj).
  2. Vše zamícháme, aby se cukr rozpustil, a čaj necháme 6-10 minut vyluhovat.
  3. Čajové sáčky vyjmeme a vyhodíme, aniž bychom je mačkali zpátky do vylouhovaného čaje.
  4. Před nalitím do velké skleněné dózy o objemu 2,5 až 3 litry necháme čaj zcela vychladnout.
  5. Přidáme kombuchu a trochu tekutiny, kterou obsahuje.
  6. Zakryjeme sklenici tenkou utěrkou, aby kombucha mohla „dýchat“ a zajistíme gumičkou.
  7. Necháme jí kvasit jeden až dva týdny při pokojové teplotě mimo přímé slunce.
  8. Nedáváme jí ani do skříně, protože cirkulace vzduchu je důležitá.
  9. Po prvním týdnu ochutnáváme kombuchu denně, čím déle ji necháme, tím bude chuť kyselejší.
  10. Až budeme připraveni, nalijeme kombuchu do lahví.
  11. Kombucha je připravena k okamžitému pití, nebo můžeme zahájit „sekundární fermentaci“ přidáním ovoce, bylinky a koření do tekutiny a nechat ji před pitím ještě několik dní odležet.
  12. V lednici vydrží až tři měsíce.
Lahodný zdravý fermentovaný nápoj z čaje s dalšími příchutěmi.
Zdroj: pickuplimes.com

Citronová a zázvorová kombucha
Do 750 ml kombuchy přidejte kůru a šťávu z 1 citronu a 1-2 lžičky strouhaného zázvoru a dobře promíchejte. Nalijte do lahve a uzavřete. Nechte dva až čtyři dny při pokojové teplotě, denně ochutnávejte, dokud nedosáhne požadované úrovně sycení a chuti. Přecedíme a vychladíme před podáváním.

Kombucha s lesním ovocem
Do 750 ml kombuchy přidejte hrst nakrájených jahod, borůvek nebo rozmačkaných malin a dobře promíchejte. Nalijte do lahve a uzavřete. Nechte dva až čtyři dny při pokojové teplotě, denně ochutnávejte, dokud nedosáhne požadované úrovně sycení a chuti. Přecedíme a vychladíme k podávání.

Mangová kombucha
Nakrájené mango rozdělte do lahví a poté nalijte do lahví s fermentovanou kombuchu. V každé láhvi ponechte asi 3 centimetry místa nad uzávěrem. Uzavřete lahve. Skladujte kombuchu v lahvích při pokojové teplotě mimo přímé sluneční světlo a počkejte 1 až 3 dny, než se kombucha nasytí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.