Tento lahodný zdravý pokrm je skvělý, pokud máte chuť na sladké, ale snažíte se žít zdravě.
Recept je navíc veganský a neobsahuje mouku, ani rafinovaný cukr.
Ingredience
Krusta:
- 1 a ⅓ šálku ovesných vloček
- 6 polévkových lžic kokosového oleje
- 4 polévkové lžíce vody
- ⅓ šálku vlašských ořechů
- 1 polévková lžíce skořice
- ⅓ šálku datlí (předem namočených)
Náplň:
- 1,5 šálku švestek (vypeckovaných, nakrájených)
- 1 čajová lžička kokosového oleje
Postup
- Datle namočte aspoň na 20–30 minut do vody.
- Omyjte švestky, vypeckujte je a nakrájejte.
- Na pánvi rozehřejte kokosový olej a švestky orestujte. Přikryjte víkem a vařte 5–10 minut do měkka. Následně vypněte a nechte vychladnout.
- Nyní si vyrobte krustu.
- Rozdrťte ovesné vločky a vytvořte z nich mouku. Dejte ji do kuchyňského robota a přidejte také zbytek ingrediencí, včetně namočených datlí. Zpracujte, dokud nevznikne pevné těsto, které je drobivé, ale drží pohromadě.
- ¼ těsta odložte stranou.
- Připravte si plech na pečení, vyložený pečícím papírem.
- Vložte na plech krustu a na ni rozetřete švestkovou náplň.
- Poté z těsta, které jste si odložili bokem, vytvořte drobky a švestky jimi posypte.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C. Že je koláč hotový, poznáte, když barva drobenky dostane zlatohnědou barvu.
- Po upečení nechte mírně vychladnout a rozkrojte na 8 kusů.
- Váš drobenkový švestkový koláč, plný zdravých ingrediencí, je hotový.
Připravte si domácí zmrzlinu podle vlastní chuti.