Tento hruškový koláč s tvarohem je doslova gurmánský kousek. Hrušky se připravují na bílém víně.
Ingredience na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- 65 g cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 130 g másla
Na náplň:
- 700 ml suchého bílého vína
- 1 celá skořice
- 4 hřebíčky
- ⅛ lžičky kardamomu
- 1 vanilkový lusk
- 225 g cukru
- 5 hrušek
- 8 plátků želatiny
- 500 g tvarohu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Připravte si těsto smícháním všech suchých ingrediencí.
- Přidejte vejce, promíchejte a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo.
- Vše důkladně smíchejte, udělejte bochánek, zabalte jej do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice.
- Do hrnce si nalijte víno, přidejte cukr, koření a přiveďte směs k varu.
- Nechte probublávat asi 10 minut.
- Poté do hrnce přidejte oloupané, na poloviny nakrájené hrušky bez jadřince.
- Nechte vařit ještě 5 minut, potom odstavte z hořáku.
- Želatinové plátky dejte nabobtnat do studené vody.
- Vychlazené těsto rozválejte dle velikosti dortové formy tak, aby mírně přesahovalo jejího horní okraje.
- Těsto propíchejte vidličkou, dejte na něho pečicí papír a nasypte na něj k zatížení fazole nebo jinou luštěninu.
- Pečte při 180°C po dobu 20 minut.
- Mezitím si nachystejte náplň.
- Hrušky vyndejte ze šťávy, polovinu z nich nakrájejte na kostičky a polovinu z nich rozmačkejte na pyré.
- Smíchejte tvaroh, směs s cukrem a citronovou šťávu.
- Z této směsi si odeberte 2 lžíce a dejte v rendlíku pomalu ohřívat, k teplé směsi přidejte vymačkané plátky želatiny a nechte rozpustit.
- Tuto směs přidejte ke zbytku tvarohu a důkladně promíchejte.
- Náplň si rozdělte na 2 poloviny. Do jedné poloviny přidejte hruškové pyré a navrstvěte na upečený korpus.
- Druhou část náplně smíchejte s kostičkami hrušek a vyšlehanou šlehačkou.
- Navršte na první patro náplně.
- Dejte na 3 hodiny vychladit do lednice a můžete podávat.