Zdravý hruškový koláč s tvarohem

Zdravý hruškový koláč s tvarohem
Příprava: 30 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 12

Tento hruškový koláč s tvarohem je doslova gurmánský kousek. Hrušky se připravují na bílém víně.

Ingredience na těsto:

  • 150 g hladké mouky 
  • 50 g mletých mandlí 
  • 65 g cukru
  • špetka soli 
  • 1 vejce
  • 130 g másla 

Na náplň:

  • 700 ml suchého bílého vína 
  • 1 celá skořice 
  • 4 hřebíčky
  • ⅛ lžičky kardamomu
  • 1 vanilkový lusk
  • 225 g cukru
  • 5 hrušek
  • 8 plátků želatiny 
  • 500 g tvarohu
  • 2 lžíce citronové šťávy 
  • 100 ml smetany ke šlehání 

Postup:

  • Připravte si těsto smícháním všech suchých ingrediencí. 
  • Přidejte vejce, promíchejte a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. 
  • Vše důkladně smíchejte, udělejte bochánek, zabalte jej do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice. 
  • Do hrnce si nalijte víno, přidejte cukr, koření a přiveďte směs k varu. 
  • Nechte probublávat asi 10 minut. 
  • Poté do hrnce přidejte oloupané, na poloviny nakrájené hrušky bez jadřince.
  • Nechte vařit ještě 5 minut, potom odstavte z hořáku. 
  • Želatinové plátky dejte nabobtnat do studené vody. 
  • Vychlazené těsto rozválejte dle velikosti dortové formy tak, aby mírně přesahovalo jejího horní okraje. 
  • Těsto propíchejte vidličkou, dejte na něho pečicí papír a nasypte na něj k zatížení fazole nebo jinou luštěninu. 
  • Pečte při 180°C po dobu 20 minut. 
  • Mezitím si nachystejte náplň. 
  • Hrušky vyndejte ze šťávy, polovinu z nich nakrájejte na kostičky a polovinu z nich rozmačkejte na pyré. 
  • Smíchejte tvaroh, směs s cukrem a citronovou šťávu. 
  • Z této směsi si odeberte 2 lžíce a dejte v rendlíku pomalu ohřívat, k teplé směsi přidejte vymačkané plátky želatiny a nechte rozpustit. 
  • Tuto směs přidejte ke zbytku tvarohu a důkladně promíchejte. 
  • Náplň si rozdělte na 2 poloviny. Do jedné poloviny přidejte hruškové pyré a navrstvěte na upečený korpus. 
  • Druhou část náplně smíchejte s kostičkami hrušek a vyšlehanou šlehačkou. 
  • Navršte na první patro náplně. 
  • Dejte na 3 hodiny vychladit do lednice a můžete podávat. 
Cheesecake s hruškami
Zdroj: rhodesquuality.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.