Pokud hledáte zdravější a lehčí alternativu tohoto skvělého dortu, zkuste tento skvělý recept na dort Red Velvet z červené řepy.
Ingredience na korpus
- 330 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 120 g změklého másla
- 1/2 balení vanilkového cukru
- 2 ks vajec (pokojové teploty)
- 1 lžíce kakaového prášku
- 3 g jedlé sody
- 150 ml podmáslí
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 200 g vařené a oloupané červené řepy
Ingredience na krém
- 300 g krémového sýra (žervé)
- 80 g změklého másla
- 120 g krupicového cukru
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 170°C. Formu na dort vymažte máslem a vysypte kakaovým práškem.
- V míse kuchyňského robota rozmíchejte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Třete asi 5 minut, abyste získali konzistenci pěny.
- Poté do směsi vyklepněte jedno vejce po druhém a šlehejte 10 minut. Získáte bohatou a hustou pěnu.
- V jiné míse smíchejte mouku s kakaem a sodou.
- V mixéru rozmixujte uvařenou řepu, podmáslí a ocet do řídké kaše.
- Do utřeného másla s vejci poté přidejte třetinu moučné směsi a přilijte třetinu směsi s řepu. Takto pokračujte i s druhou třetinou moučné směsi a řepového pyré. Nakonec zapracujte i zbylé třetiny obou směsí.
- Výsledkem by mělo být ani ne řídké, ani ne husté těsto, které z vařečky odpadává po kouscích.
- Vzniklé těsto nalijte do dortové formy a dejte péct na 35-40 minut, dokud nebude na povrchu vystouplé a na dotyk pružné.
- Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí odřezejte vystouplý povrch, dejte stranou a korpus rozkrojte na dvě patra.
- Připravte si krém tak, že v míse robota smícháte máslo s přírodním sýrem. Poté zvyšte otáčky a po lžících přidávejte cukr. Zvyšte otáčky ještě více a nechte robota, aby vytvořil nadýchaný pěnový krém, což bude trvat asi 5 minut.
- Nejprve potřete krémem spodní patro dortu, na nějž přiklopte horní patro a potřete zbytkem krému. Potřít můžete i boky dortu. Pokud chcete, rozdrobte odřezky z dortu navrch krému.
- A máte hotovo.