Máte chuť na něco zdravého, sladkého a dobrého? Lahodná kombinace tvarohu, jogurtu, šlehačky a borůvek spolu s jemnou vůní pomeranče si vás získá. Pokud si rádi pochutnáváte na dezertech se spoustou krému, našli jste ten správný.
Ingredience:
- 2 vejce
- 75 g cukru
- špetka soli
- 100 g polohrubé mouky
- šťáva z poloviny pomeranče
- 1 lžička kypřícího prášku
- 400 g polotučného tvarohu
- 200 g bílého jogurtu
- 11 želatinových plátků
- 80 g cukru
- 1 bio pomeranč
- 230 g borůvek (klidně i zmražených)
- 350 ml smetany ke šlehání
Na dekoraci:
- 200 g čerstvého lesního ovoce
- plátky pomerančové kůry
- rozmačkané sušenky
- mátové lístky
Postup:
- Připravte si korpus smícháním vajec, 75 g cukru, pomerančové šťávy s soli.
- Tuto směs šlehejte asi 7-8 minut, dokud nebude nadýchaná.
- Pak přidejte mouku s kypřícím práškem a zamíchejte.
- Hotové těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy.
- Pečte asi 20 minut při 175 °C.
- Jestli je korpus hotový, vyzkoušejte párátkem.
- Nechte jej vychladnout.
- Do těsta udělejte několik dírek párátkem, v ½ hrnku vody si rozmíchejte 1 lžíci cukru. Tímto cukerným roztokem pak korpus pokapejte.
- Želatinové plátky si nechte ve studené vodě nabobtnat dle návodu na obalu.
- Šťávu z poloviny pomeranče si vymačkejte a nastrouhejte si jeho kůru.
- V míse si smíchejte tvaroh, jogurt, cukr a nastrouhanou kůru.
- Krém si rozdělte na 2 poloviny.
- Smetanu ke šlehání si vyšlehejte.
- Borůvky si rozmixujte do hladké konzistence a přidejte je do jedné poloviny tvarohové náplně.
- 6 želatinových plátků si vymačkejte a podle instrukcí na obalu je smíchejte s trochou pomerančové šťávy a borůvkovou náplní. Míchejte, dokud směs nezačne tuhnout, pak přidejte ještě polovinu vyšlehané šlehačky.
- Tuto náplň pak navrstvěte na korpus.
- Zbylých 5 želatinových plátků taktéž vyždímejte a smíchejte s druhou polovinou tvarohové náplně. Poté přidejte zbývající polovinu šlehačky a důkladně zamíchejte.
- Hotovou náplň rozprostřete na na první patro borůvkové náplně.
- Nakonec moučník ozdobte kůrou z pomeranče, mátovými lístky a rozmačkanými sušenkami.
- Dejte vychladit do lednice na minimálně 3 hodiny.