Pokud na tento dort máte chuť, ale chcete si jej trochu odlehčit, pak je tento recept tím pravým pro vás. Navíc je zcela veganský, tudíž bez mléčných výrobků a vajec.
Ingredience na korpus
- 100g veganského másla (např. ghí nebo kokosové máslo)
- 90g cukru
- 1 rozmačkaný banán
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 240g hladké mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 30g kakaového prášku
- 150ml rostlinného mléka (mandlové, sójové – podle chuti)
- Špetka soli
Ingredience na náplň
- 450ml rostlinné smetany ke šlehání (2 hrnky)
- 400g sójového tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3 banány (rozpůlené podélně)
- 150g čerstvých nebo mražených malin
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C a vymažte si dortovou formu nebo vyložte pečícím papírem.
- Utřete veganské máslo s cukrem a roztlačeným banánem nebo rozmixujte.
- V míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, kakao a sůl. Přidejte smetanu, máslovou směs, mléko a postupně vmíchejte prášek do pečiva. V případě potřeby přidejte více mléka.
- Těsto rozprostřete do formy a pečte asi 30 minut, dokud z dortu nevytáhnete čistou špejli. Korpus nechte vychladnout.
- Ušlehejte šlehačku, přidejte moučkový cukr, tvaroh, vanilku a pokračujte ve šlehání, dokud směs nebude tuhá.
- Nastrouhejte si čokoládu a vmíchejte do krému. Poté dejte vychladit do ledničky dokud nevychladne korpus.
- Vychladlý korpus ve středu opatrně vydlabejte, přičemž ponechte 1 cm dna a 1,5 cm okraje.
- Vydlabané kusy si rozdrobte na malé kousky a odložte stranou.
- Rozpůlené banány rozložte na vydlabané dno korpusu a rozprostřete maliny.
- Poté naneste hotový a vychladlý krém a vytvoříte tak kopeček. Krém pak překryjete rozdrobeným korpusem a jemně je přitlačte.
- Před podáváním nechte koláč alespoň 2 hodiny vychladit v lednici.