Zelené fazolky na smetaně

Zelené fazolky na smetaně
Příprava: 30 minut Vaření: 25 minut Počet porcí: 1

Vychutnejte si toto jednoduché vegetariánské jídlo připravené ze zelených fazolek a vynikající sladkokyselé smetanové omáčky. Ideální na lehký oběd či večeři!

INGREDIENCE

  • 450 g zelených fazolek, mražených
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 šálek vývaru odebraného během blanšírování fazolí
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • ⅓ šálku smetany ke šlehání
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1-2 lžičky soli

POSTUP

  1. Mražené fazolky nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
  2. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody, asi jako na těstoviny.
  3. Fazolky opatrně vložte do vroucí vody a vařte 3 minuty.
  4. Poté z nich vyjměte šálek vývaru a dejte ho stranou, zbytek sceďte.
  5. Fazolky ihned zchlaďte ledovou vodou, abyste zastavili proces vaření a umožnili zelenině zachovat si krásnou svěží barvu.
  6. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo na středně vysokou teplotu a orestujte cibuli, kterou jste předtím nakrájeli nadrobno.
  7. Míchejte, dokud cibule nezesklovatí.
  8. To trvá asi 3-5 minut.
  9. Ztlumte oheň a přidejte mouku.
  10. Míchejte minutu.
  11. Poté hrnec stáhněte z plotny.
  12.  Postupně přilévejte vývar z fazolek a pilně míchejte, aby se hrudky rozpustily.
  13. Tato fáze bude vyžadovat trochu práce, ale buďte trpěliví; přiléváte-li teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaše bez hrudek, ve které je vidět jen osmažená cibulka.
  14. Postupně přilévejte mléko a šlehejte.
  15. Vraťte hrnec na sporák.
  16. Zvyšte teplotu, dokud omáčka nezačne bublat.
  17. Přidejte bobkový list a nové koření a vmíchejte ocet.
  18. Snižte plamen na minimum, přikryjte a nechte 15 minut na velmi mírném ohni probublávat.
  19. Zápražka se pěkně provaří, změkne, spojí omáčku a ztratí moučnou chuť.
  20. Nakonec hrnec odstavte ze sporáku a vmíchejte smetanu.
  21. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka a prošlehejte.
  22. Přidejte lžičku cukru a podle potřeby dochuťte solí nebo octem.
  23. Vyjměte bobkové listy a nové koření.
  24. Pokud jsou zelené fazolky dlouhé, nakrájejte je na menší kousky.
  25. Vložte je do omáčky a nechte chvíli prohřát.
  26. Vyvarujte se převaření omáčky, protože by se smetana mohla srazit.
Fazolky ve smetanové omáčce s bramborami a vejcem servírované na talíři s vidličkou.
www.cooklikeczechs.com

Varná deska patří společně s ledničkou k nejdůležitějším kuchyňským spotřebičům.
Vybrat si můžeme hned z několika různých typů. K těm nejoblíbenějším patří ty na indukci. Co při jejich výběru nezapomenout zohlednit a jaké jsou jejich největší výhody a nevýhody? Vše se dozvíte v naší recenzi indukčních varných desek.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.