Vychutnejte si toto jednoduché vegetariánské jídlo připravené ze zelených fazolek a vynikající sladkokyselé smetanové omáčky. Ideální na lehký oběd či večeři!
INGREDIENCE
- 450 g zelených fazolek, mražených
- 1 malá cibule
- 2 lžíce másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 šálek vývaru odebraného během blanšírování fazolí
- 1 šálek plnotučného mléka
- ⅓ šálku smetany ke šlehání
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1-2 lžičky soli
POSTUP
- Mražené fazolky nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
- V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody, asi jako na těstoviny.
- Fazolky opatrně vložte do vroucí vody a vařte 3 minuty.
- Poté z nich vyjměte šálek vývaru a dejte ho stranou, zbytek sceďte.
- Fazolky ihned zchlaďte ledovou vodou, abyste zastavili proces vaření a umožnili zelenině zachovat si krásnou svěží barvu.
- V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo na středně vysokou teplotu a orestujte cibuli, kterou jste předtím nakrájeli nadrobno.
- Míchejte, dokud cibule nezesklovatí.
- To trvá asi 3-5 minut.
- Ztlumte oheň a přidejte mouku.
- Míchejte minutu.
- Poté hrnec stáhněte z plotny.
- Postupně přilévejte vývar z fazolek a pilně míchejte, aby se hrudky rozpustily.
- Tato fáze bude vyžadovat trochu práce, ale buďte trpěliví; přiléváte-li teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaše bez hrudek, ve které je vidět jen osmažená cibulka.
- Postupně přilévejte mléko a šlehejte.
- Vraťte hrnec na sporák.
- Zvyšte teplotu, dokud omáčka nezačne bublat.
- Přidejte bobkový list a nové koření a vmíchejte ocet.
- Snižte plamen na minimum, přikryjte a nechte 15 minut na velmi mírném ohni probublávat.
- Zápražka se pěkně provaří, změkne, spojí omáčku a ztratí moučnou chuť.
- Nakonec hrnec odstavte ze sporáku a vmíchejte smetanu.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka a prošlehejte.
- Přidejte lžičku cukru a podle potřeby dochuťte solí nebo octem.
- Vyjměte bobkové listy a nové koření.
- Pokud jsou zelené fazolky dlouhé, nakrájejte je na menší kousky.
- Vložte je do omáčky a nechte chvíli prohřát.
- Vyvarujte se převaření omáčky, protože by se smetana mohla srazit.
Varná deska patří společně s ledničkou k nejdůležitějším kuchyňským spotřebičům.
Vybrat si můžeme hned z několika různých typů. K těm nejoblíbenějším patří ty na indukci. Co při jejich výběru nezapomenout zohlednit a jaké jsou jejich největší výhody a nevýhody? Vše se dozvíte v naší recenzi indukčních varných desek.