Zelenina kvašená se solí a vodou

Zelenina kvašená se solí a vodou

Fermentace je oblíbený způsob zpracování různých plodů ze zahrádky, neboť výsledný pokrm je bohatý na probiotika. Přestože v obchodech můžeme narazit na spoustu produktů tohoto druhu, není nad domácí výrobu.

Ingredience:

  • 250 g mrkve
  • 1 svazek ředkviček na plátky
  • 8 okurek nakládaček
  • 1 litr vody
  • 3 lžíce jemné mořské soli
  • 3 – 6 stroužků česneku
  • 2 – 3 snítky čerstvého kopru

Postup:

  • Než se pustíme do naložení zeleniny, je dobré vložit sklenice do velkého hrnce s vodou a nechat minimálně 10 minut vyvařit.
  • Poté sklenice vyjmeme a necháme na utěrce vychladnout.
  • Do malého hrnce dáme litr vody, sůl a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, odstavíme a necháme vychladnout.
  • Zeleninu očistíme, mrkve a nakládačky nakrájíme na dlouhé čtvrtky, ředkvičky s česnekem na plátky.
  • Na dno sklenic dáme kousky česneku a kopru.
  • Jednu sklenici naplníme mrkví, druhou nakládačkami a třetí ředkvičkami.
  • Zalijeme slanou vodou tak, aby byla všechna zelenina zcela pokryta.
  • Zavíčkujeme a necháme kvasit při pokojové teplotě po dobu 7 až 14 dnů. Důležité je, aby to byla místnost, kde je teplota stálá, tedy aby tam nebylo chvíli chladno a za chvíli zase velké teplo.
Oblíbená zelenina fermentovaná ve slaném nálevu.
Zdroj: https://calmeats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.