Fermentace je oblíbený způsob zpracování různých plodů ze zahrádky, neboť výsledný pokrm je bohatý na probiotika. Přestože v obchodech můžeme narazit na spoustu produktů tohoto druhu, není nad domácí výrobu.
Ingredience:
- 250 g mrkve
- 1 svazek ředkviček na plátky
- 8 okurek nakládaček
- 1 litr vody
- 3 lžíce jemné mořské soli
- 3 – 6 stroužků česneku
- 2 – 3 snítky čerstvého kopru
Postup:
- Než se pustíme do naložení zeleniny, je dobré vložit sklenice do velkého hrnce s vodou a nechat minimálně 10 minut vyvařit.
- Poté sklenice vyjmeme a necháme na utěrce vychladnout.
- Do malého hrnce dáme litr vody, sůl a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, odstavíme a necháme vychladnout.
- Zeleninu očistíme, mrkve a nakládačky nakrájíme na dlouhé čtvrtky, ředkvičky s česnekem na plátky.
- Na dno sklenic dáme kousky česneku a kopru.
- Jednu sklenici naplníme mrkví, druhou nakládačkami a třetí ředkvičkami.
- Zalijeme slanou vodou tak, aby byla všechna zelenina zcela pokryta.
- Zavíčkujeme a necháme kvasit při pokojové teplotě po dobu 7 až 14 dnů. Důležité je, aby to byla místnost, kde je teplota stálá, tedy aby tam nebylo chvíli chladno a za chvíli zase velké teplo.