Zelenina plněná mletým masem s rajčatovou omáčkou

Zelenina plněná mletým masem s rajčatovou omáčkou

Vyzkoušejte tuto pochoutku z Blízkého východu. Cukety a rajčata jsou naplněna speciální směsí z kořeněné rýže a mletého hovězího masa s rajčaty a čerstvými bylinkami. S naším návodem si je hravě připravíte i vy!

Ingredience

Na náplň:

  • ½ šálku dlouhozrnné rýže, dobře propláchnuté
  • 250 g libového mletého hovězího masa
  • 1 malá cibule, nakrájená
  • ⅓ šálku nasekané petrželky
  • ⅓ šálku nasekaného kopru
  • 1 plechovka (410 ml) krájených rajčat se šťávou
  • ½ šálku vody
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička sušeného česneku
  • sůl a pepř dle chuti

Na cukety:

  • 4 velká a velmi pevná rajčata (3 zbavená jádřinců a nasekaná,  1 nakrájené na plátky)
  • 1 malá cibule, nakrájená na kolečka
  • cca 1 100 g středně velkých cuket, lehce oloupaných
  • 1 plechovka (410 ml) rajčatové omáčky
  • ¾ šálku vody

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte rýži, mleté ​​hovězí maso, nakrájenou cibuli, čerstvou petrželku, kopr, nakrájená rajčata, vodu, olivový olej, nové koření, sušený česnek, sůl a pepř.
  2. Ručně promíchejte, aby se vše spojilo.
  3. Odstraňte horní část 3 rajčat a vyjměte jádro, abyste rajčata vydlabali a vytvořili prostor pro náplň.
  4. Nožem odstraňte samý vršek cukety, pak každou cuketu rozkrojte příčně napůl.
  5. Cukety vydlabejte, aby bylo místo na náplň (nechte asi 0,6 cm okraje).
  6. Lehce vymažte dno velké hluboké pánve.
  7. Zbývající rajče nakrájejte a rozložte na dno pánve.
  8. Přidejte plátky cibule a to, co jste vydlabali z cuket.
  9. Dochuťte trochou soli a pepře.
  10. Rukama jemně naplňte vydlabaná rajčata rýžovou náplní.
  11. Cukety také naplňte rýžovou náplní (jen lehce, nepřeplňujte, asi do ¾).
  12. Umístěte plněná rajčata do středu pánve, ve které už máte připravenou zeleninu a kolem nich rozložte plněnou cuketu (plněnou stranou nahoru).
  13. Cukety trochu nakloňte, pomůže jim to se pěkně uvařit s použitím menšího množství tekutiny.
  14. Nyní přidejte rajčatovou omáčku a vodu.
  15. Lehce posypte solí a pepřem.
  16. Dejte pánev na sporák a vařte na středně vysokém plameni, dokud se tekutina nezačne vařit.
  17. Ztlumte plamen, přikryjte a vařte 50 minut, dokud cuketa nezměkne a rýžová náplň není zcela uvařená.
  18. Přendejte plněnou zeleninu na talíře a servírujte s omáčkou z pánve.
Cukety a rajčata naplněna speciální směsí z kořeněné rýže a mletého hovězího masa s rajčaty a čerstvými bylinkami, to vše servírováno na tácu.

Chystáte letní párty a nevíte, co připravit za pohoštění? Hledáte něco zdravého, nového a inspirativního? Pak vyzkoušejte naše recepty na cuketové pomazánky! Inspirujte se dipem s pistáciemi, fetou, tahini či piniovými oříšky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.