Vyzkoušejte tuto pochoutku z Blízkého východu. Cukety a rajčata jsou naplněna speciální směsí z kořeněné rýže a mletého hovězího masa s rajčaty a čerstvými bylinkami. S naším návodem si je hravě připravíte i vy!
Ingredience
Na náplň:
- ½ šálku dlouhozrnné rýže, dobře propláchnuté
- 250 g libového mletého hovězího masa
- 1 malá cibule, nakrájená
- ⅓ šálku nasekané petrželky
- ⅓ šálku nasekaného kopru
- 1 plechovka (410 ml) krájených rajčat se šťávou
- ½ šálku vody
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička nového koření
- 1 lžička sušeného česneku
- sůl a pepř dle chuti
Na cukety:
- 4 velká a velmi pevná rajčata (3 zbavená jádřinců a nasekaná, 1 nakrájené na plátky)
- 1 malá cibule, nakrájená na kolečka
- cca 1 100 g středně velkých cuket, lehce oloupaných
- 1 plechovka (410 ml) rajčatové omáčky
- ¾ šálku vody
Postup
- Ve velké míse smíchejte rýži, mleté hovězí maso, nakrájenou cibuli, čerstvou petrželku, kopr, nakrájená rajčata, vodu, olivový olej, nové koření, sušený česnek, sůl a pepř.
- Ručně promíchejte, aby se vše spojilo.
- Odstraňte horní část 3 rajčat a vyjměte jádro, abyste rajčata vydlabali a vytvořili prostor pro náplň.
- Nožem odstraňte samý vršek cukety, pak každou cuketu rozkrojte příčně napůl.
- Cukety vydlabejte, aby bylo místo na náplň (nechte asi 0,6 cm okraje).
- Lehce vymažte dno velké hluboké pánve.
- Zbývající rajče nakrájejte a rozložte na dno pánve.
- Přidejte plátky cibule a to, co jste vydlabali z cuket.
- Dochuťte trochou soli a pepře.
- Rukama jemně naplňte vydlabaná rajčata rýžovou náplní.
- Cukety také naplňte rýžovou náplní (jen lehce, nepřeplňujte, asi do ¾).
- Umístěte plněná rajčata do středu pánve, ve které už máte připravenou zeleninu a kolem nich rozložte plněnou cuketu (plněnou stranou nahoru).
- Cukety trochu nakloňte, pomůže jim to se pěkně uvařit s použitím menšího množství tekutiny.
- Nyní přidejte rajčatovou omáčku a vodu.
- Lehce posypte solí a pepřem.
- Dejte pánev na sporák a vařte na středně vysokém plameni, dokud se tekutina nezačne vařit.
- Ztlumte plamen, přikryjte a vařte 50 minut, dokud cuketa nezměkne a rýžová náplň není zcela uvařená.
- Přendejte plněnou zeleninu na talíře a servírujte s omáčkou z pánve.
Chystáte letní párty a nevíte, co připravit za pohoštění? Hledáte něco zdravého, nového a inspirativního? Pak vyzkoušejte naše recepty na cuketové pomazánky! Inspirujte se dipem s pistáciemi, fetou, tahini či piniovými oříšky.