Huspenina je zejména ve Východní Evropě oblíbené jídlo. Nepřipravuje se však jen masový nebo rybí sulc, ale i zeleninový. Tato zeleninová huspenina je lehká a výborná, navíc se hodí jako příloha k hlavnímu jídlu nebo si jí můžete jednoduše uvařit, když si chcete dát zdravou svačinku.
Co budeme potřebovat
- Cibule
- Mrkev
- 300 g květáku
- Střední cuketu
- 3 papriky (různé barvy)
- 3 rajčata
- 500 g žampionů
- Svazek bazalky
- 30 g želatiny
- Sůl (podle chuti)
- 1 l zeleninového vývaru
Postup
- Zeleninu umyjeme
- Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka
- Květák rozdělíme na růžičky, a pokud jsou růžičky příliš velké, tak je rozkrájíme na menší kusy
- Cuketu oloupeme a nakrájíme na kolečka
- Každou papriku nakrájíme na tři části a poté tyto kousky nakrájíme na plátky
- Vezmeme rajčata a vyřízneme stopky
- Rajčata nakrájíme na kostky
- Cibuli oloupeme
- Bazalku omyjeme a nasekáme
- 1 litr vývaru přivedeme k varu
- Vložíme celou cibuli do pánve
- Osolíme a cibuli opékáme 3 minuty
- Dále přidáme mrkev, květák, žampiony, papriky a cuketu
- Ingredience vaříme 10 minut
- Vypneme sporák a vyndáme cibuli
- Do samostatné misky nalijeme horký zeleninový vývar a rozpustíme tam želatinu
- Vývar necháme trochu vychladnout
- Zeleninu dáme do formy na aspik
- Přidáme syrová rajčata
- Vše posypeme nasekanou bazalkou a zalijeme teplým vývarem
- Zeleninový aspik dáme na 2 hodiny do lednice
- Sulc se zeleninu, poté nakrájíme na porce a podáváme