Lehká argentinská omáčka Chimichurri dodává kouřové grilované zelenině delikátní chuť česneku a bylinek. Vyberte si jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi, jednoduše ji dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem a poté přidejte lžíci Chimichurri omáčky. Dobrou chuť!
Ingredience
Na omáčku Chimichurri:
- 1 šálek čerstvých listů petrželky
- 1/4 šálku čerstvých listů koriandru
- 1/4 šálku čerstvých listů oregana
- 1/3 šálku nahrubo nasekané červené cibule nebo šalotky
- 3 lisované stroužky česneku
- 1/2 lžičky červených chilli vloček
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/4 šálku vinného červeného octa
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 čajová lžička soli
Na grilovanou zeleninu:
- 2 žampiony Portobello
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 1 žlutá cuketa
- 1 červená cibule
- 1 svazek chřestu
- 1 červená paprika
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 polévková lžíce soli
- 1 lžíce mletého černého pepře
Postup
- Do mixéru přidejte petrželku, oregano, koriandr, cibuli a česnek a rozmixujte.
- Přidejte chilli vločky, olivový olej, ocet a citronovou šťávu a 2 – 3x lehce promixujte.
- Ochuťte solí a dochuťte.
- Nebo všechny přísady jemně nasekejte ostrým nožem, poté rozšlehejte s olivovým olejem, octem a citronovou šťávou v misce nebo protřepejte v zakryté skleněné nádobě.
- Uložte do chladničky a nechte uležet.
- Připravte si gril a předehřejte ho na střední teplotu.
- Ořízněte konce zeleniny a nakrájejte na plátky.
- Červenou papriku pokrájejte na čtvrtiny.
- Zeleninu pokapte olivovým oelejm a rovnoměrně posypte solí a pepřem.
- Grilujte se zavřeným víkem, dokud nebude zelenina měkká a lehce spálená – cca 8 až 10 minut na papriky, cibuli a houby, 5 až 7 minut na cukety, lilek a chřest.
- Podávejte teplé s omáčkou.
Podívejte se i na naše delikátní recepty na nejen zeleninové, ale i masové špízy v 11 různých variantách!