Zelenina z grilu s omáčkou Chimichurri

Zelenina z grilu s omáčkou Chimichurri
Příprava: 15 minut Vaření: 20 minut Počet porcí: 6

Lehká argentinská omáčka Chimichurri dodává kouřové grilované zelenině delikátní chuť česneku a bylinek. Vyberte si jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi, jednoduše ji dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem a poté přidejte lžíci Chimichurri omáčky. Dobrou chuť!

Ingredience

Na omáčku Chimichurri:

  • 1 šálek čerstvých listů petrželky
  • 1/4 šálku čerstvých listů koriandru
  • 1/4 šálku čerstvých listů oregana   
  • 1/3 šálku nahrubo nasekané červené cibule nebo šalotky
  • 3 lisované stroužky česneku
  • 1/2 lžičky červených chilli vloček
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 šálku vinného červeného octa
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 čajová lžička soli

Na grilovanou zeleninu:

  • 2 žampiony Portobello
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 žlutá cuketa
  • 1 červená cibule
  • 1 svazek chřestu
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 lžíce mletého černého pepře

Postup

  1. Do mixéru přidejte petrželku, oregano, koriandr, cibuli a česnek a rozmixujte.
  2. Přidejte chilli vločky, olivový olej, ocet a citronovou šťávu a 2 – 3x lehce promixujte.
  3. Ochuťte solí a dochuťte.
  4. Nebo všechny přísady jemně nasekejte ostrým nožem, poté rozšlehejte s olivovým olejem, octem a citronovou šťávou v misce nebo protřepejte v zakryté skleněné nádobě.
  5. Uložte do chladničky a nechte uležet.
  6. Připravte si gril a předehřejte ho na střední teplotu.
  7. Ořízněte konce zeleniny a nakrájejte na plátky.
  8. Červenou papriku pokrájejte na čtvrtiny.
  9. Zeleninu pokapte olivovým oelejm a rovnoměrně posypte solí a pepřem.
  10. Grilujte se zavřeným víkem, dokud nebude zelenina měkká a lehce spálená – cca 8 až 10 minut na papriky, cibuli a houby, 5 až 7 minut na cukety, lilek a chřest.
  11. Podávejte teplé s omáčkou.
Grilovaný chřest, cibule, houby a paprika s omáčkou na talíři s vařečkou.
www.foodiecrush.com

Podívejte se i na naše delikátní recepty na nejen zeleninové, ale i masové špízy v 11 různých variantách!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.