Zeleninová musaka

Zeleninová musaka

Toužíte po nejlepším vegetariánském receptu? 

Vyzkoušejte tedy recept se zeleninou a hustou rajčatovo-čočkovou omáčkou, která je zjemněna bešamelem.

Ingredience 

  • 2 střední lilky (oloupané a nakrájené na délku)
  • sůl
  • 3 brambory (oloupané, nakrájené podélně na plátky)
  • 2 velké cukety (nakrájené na délku)
  • olivový olej

Bešamel:

  • ⅓ šálku + 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • ⅔ šálku mouky
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¼ polévková lžíce muškátového oříšku
  • 4 šálky polotučného mléka
  • 2 velká vejce

Čočková omáčka:

  • 1 cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 česneku (prolisovaného)
  • 1 a ¼ šálku čočky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • ½ šálku vývaru
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • ½ čajové lžičky muškátového oříšku 
  • špetka skořice

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Na čistou utěrku položte osolené plátky lilku, aby pustily vodu. Ponechte je tak 20–30 minut. 
  • Mezitím si připravte bešamel. 
  • V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte mouku, sůl a pepř. Vytvořte jíšku a přidejte mléko. Při přilévání mléka stále šlehejte metličkou, aby v bešamelu nevznikly hrudky.
  • Bešamel nechte probublávat, dokud nezhoustne. Ale nevařte jej. Na závěr do něj nastrouhejte muškátový oříšek. 
  • Ve vedlejší misce rozšlehejte 2 vejce a přidejte je do bešamelu. Nechte probublávat další 2 minuty a odstavte z ohně. Nechte směs vychladnout a zhoustnout. 
  • Nyní si připravte čočkovou omáčku. 
  • V hrnci, na olivovém oleji, orestujte cibuli s česnekem a přidejte čočku, rajčata a vývar. 
  • Vše ochuťte solí, oreganem, muškátovým oříškem a malou špetkou mleté skořice. 
  • Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Přikryjte pokličkou pouze částečně. Vařte 15–20 minut. 
  • Zatímco se vaří čočková omáčka, upečte si zeleninu. 
  • Na, pečícím papírem, vyložený plech dejte nakrájené brambory, cuketu a lilky. Potřete lehce olivovým olejem. 
  • Pečte 15–20 minut, dokud zelenina nezměkne. 
  • Nyní vymažte zapékací mísu olivovým olejem a vrstvěte. Nejprve vložte na dno čočkovou omáčku, poté zeleninu a poté zbytek čočkové omáčky. Vrchní část přelijte bešamelem a uhlaďte do rovna. 
  • Pečte po dobu 45 minut, dokud bešamel nahoře nezezlátne.
  • Před tím, než začnete vegetariánskou musaku porcovat, ji nechte 20 minut odpočívat. 

Zapečená zelenina s čočkou a bešamelem.
zdroj: themediterraneandish.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.