Thajská zeleninová polévka s houbami, paprikou, pak choi a tofu v kokosovém kari vývaru. Tato výživná polévka je neuvěřitelně lahodná a zároveň veganská a bezlepková.
Ingredience
- 400 g pevného tofu, scezeného
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
- 1 velká mrkev, jemně nasekaná
- 340 g hub, nasekaných (můžete použít třeba kombinaci žampionů a shiitake)
- 2 lžíce drceného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce kari prášku
- 1 polévková lžíce čerstvého česneku, lisovaného
- 1 polévková lžíce pasty z citrónové trávy
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 4 šálky kokosového mléka
- 2 hlavy pak choi, hrubě nasekané
- ¼ šálku čerstvých nasekaných listů bazalky a další na ozdobu
Postup
- Nakrájejte nebo natrhejte tofu na kousky o velikosti sousta.
- Zahřejte lžíci oleje ve velké pánvi na středně vysokém plameni.
- Přidejte tofu a restujte 6 až 7 minut, aby bylo ze všech stran lehce hnědé.
- Ochuťte ½ lžičkou soli a přendejte na talíř.
- Přidejte zbývající 2 lžíce oleje do pánve.
- Přidejte cibuli, papriku a mrkev a vařte 5 minut, dokud nezačne zelenina měknout.
- Přidejte houby a za občasného míchání vařte dalších 6 až 7 minut, dokud houby nejsou zlaté.
- Přimíchejte zázvor, kari, česnek, pastu z citronové trávy a zbývající 1 lžičku soli.
- Resujte 2 minuty, dokud se vše krásně nerozvoní.
- Přidejte vývar a kokosové mléko a za stálého míchání seškrábněte všechny opečené kousky ze dna pánve.
- Přidejte pak choi a tofu a zlehka vařte polévku 15 minut odkrytou.
- Vmíchejte čerstvou bazalku a podle potřeby upravte koření.
- Rozdělte rovnoměrně do 6 misek a ozdobte dle vaší volby.