Společným jmenovatelem všech variant této italské klasiky je sladkokyselý nádech, který je nepostradatelný a dodává pokrmu jedinečnou chuť.
Ingredience
- 2 lilky
- 1 červená kapie
- 1 žlutá kapie
- 1 řapíkatá celer
- 1 cibule
- 50 g zelených oliv
- 30 g kapary
- 2 PL sultánek
- 1 PL piniových oříšků
- 200 g rajčatového protlaku
- 40 g cukru
- 1/2 skleničky bílého octa
- bazalka
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup
- Lilek omyjte, nakrájejte na kostičky, vložte do cedníku, lehce osolte a nechte půl hodiny odstát.
- Mezitím omyjte papriky, odstraňte z nich semínka, nakrájejte je na malé kousky.
- Očistěte cibuli a celer a nakrájejte je nadrobno.
- Po uplynutí 30 minut lilek vymačkejte, osušte a osmažte na rozpáleném oleji.
- Osmažený lilek dejte odkapat na papírové utěrky.
- Následně na pánvi s olejem zesklovaťte nakrájenou cibuli a celer.
- Přidejte kapary, olivy rozkrojené na poloviny, změklé sultánky a piniové oříšky.
- Vše promíchejte a po několika minutách přidejte směs octa, rajčatového protlaku a cukru.
- Opět promíchejte, osolte, opepřete, přidejte bazalku a kousky papriky a vařte asi pět minut.
- Přidejte osmažené lilky a vařte dalších 15 minut.
Připravenou caponatu z lilku a paprik nechte před podáváním několik hodin odležet.