Zeleninový nákyp s cibulovou omáčkou

Zeleninový nákyp s cibulovou omáčkou
Příprava: 90 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 4

Zeleninová pochoutka v lahodné omáčce, posypaná ovesnou drobenkou a upečená dozlatova.

Ingredience

  • 150 g brambor
  • 125 g celeru
  • 125 g tuřínu
  • 100 g mrkve
  • 100 g pastináku

Na drobenku

  • 80 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 40 g ovesných vloček
  • 40 g slunečnicových semínek
  • 1 čajové lžička čerstvého tymiánu
  • sůl dle chuti

Na cibulovou omáčku

  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 300 g cibule
  • 40 g másla
  • 25 g sušených hub
  • 2 PL rajčatového pyré
  • 1 čajová lžička kvasnicové pomazánky Marmite
  • 1 čajová lžička melasy

Postup

  • Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlměsíčky.
  • Máslo na omáčku rozehřejte ve středně velkém hrnci.
  • Přidejte cibuli a za pravidelného míchání ji přibližně 30 minut vařte.
  • V mezidobě si oloupejte kořenovou zeleninu a nakrájejte ji na kostičky.
  • Následně zeleninu uvařte doměkka v hrnci s osolenou vodou, přibližně 15 až 20 minut.
  • V míse smíchejte všechny ingredience na drobenku a dejte je stranou.
  • Sušené houby na 10 minut namočte do vlažného zeleninového vývaru.
  • Do uvařené cibule přidejte rajčatový protlak a za pravidelného míchání vařte další 2 minuty.
  • Směs vývaru a sušených hub rozmixujte v mixéru a poté ji přes jemné síto přeceďte k cibuli.
  • Do omáčky vmíchejte kvasnicovou pomazánku a melasu a 3 až 4 minuty povařte.
  • Zeleninu vložte do zapékací misky, přelijte šálkem cibulové omáčky a posypejte drobenkou.
  • Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte přibližně 40 minut.
  •  Zbylou omáčku ohřejte a podávejte ji jako přílohu.
Slaný krambl se zeleninou.
zdroj: krumpli.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.