Zeleninová pochoutka v lahodné omáčce, posypaná ovesnou drobenkou a upečená dozlatova.
Ingredience
- 150 g brambor
- 125 g celeru
- 125 g tuřínu
- 100 g mrkve
- 100 g pastináku
Na drobenku
- 80 g hladké mouky
- 50 g másla
- 40 g ovesných vloček
- 40 g slunečnicových semínek
- 1 čajové lžička čerstvého tymiánu
- sůl dle chuti
Na cibulovou omáčku
- 600 ml zeleninového vývaru
- 300 g cibule
- 40 g másla
- 25 g sušených hub
- 2 PL rajčatového pyré
- 1 čajová lžička kvasnicové pomazánky Marmite
- 1 čajová lžička melasy
Postup
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlměsíčky.
- Máslo na omáčku rozehřejte ve středně velkém hrnci.
- Přidejte cibuli a za pravidelného míchání ji přibližně 30 minut vařte.
- V mezidobě si oloupejte kořenovou zeleninu a nakrájejte ji na kostičky.
- Následně zeleninu uvařte doměkka v hrnci s osolenou vodou, přibližně 15 až 20 minut.
- V míse smíchejte všechny ingredience na drobenku a dejte je stranou.
- Sušené houby na 10 minut namočte do vlažného zeleninového vývaru.
- Do uvařené cibule přidejte rajčatový protlak a za pravidelného míchání vařte další 2 minuty.
- Směs vývaru a sušených hub rozmixujte v mixéru a poté ji přes jemné síto přeceďte k cibuli.
- Do omáčky vmíchejte kvasnicovou pomazánku a melasu a 3 až 4 minuty povařte.
- Zeleninu vložte do zapékací misky, přelijte šálkem cibulové omáčky a posypejte drobenkou.
- Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte přibližně 40 minut.
- Zbylou omáčku ohřejte a podávejte ji jako přílohu.
