Rozhodně nejlepší salát, který jste kdy jedli! Připravuje se z čerstvého římského salátu, dvou druhů sýra, chutné slaninky, sladkých cherry rajčátek, křupavých pražených mandlí a krutonů a to vše je doplněno svěží citrónovou zálivkou. Lahůdka!
Ingredience
Na salát:
- 1 šálek loupaných mandlí
- 10 plátků slaniny
- 1,5 hlavy římského salátu, nakrájeného na kousky
- 500 g cherry rajčat, rozpůlených
- 1 šálek strouhaného švýcarského sýra
- 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmazánu
- 1,5 šálku krutonů (z den starého chleba a italského koření – více v postupu)
Na citrónovou zálivku:
- 3/4 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1,5 lžičky medu
- 3/4 lžičky soli nebo podle chuti
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, podle chuti
Postup
- Připravte si krutónky.
- Den starý chléb nakrájejte na asi 2 cm kostky kostky.
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Kousky chleba položte těsně vedle sebe na plech, pak je pomalu a rovnoměrně pokapejte 2 – 3 lžícemi olivového oleje, poté promíchejte, aby se obalily.
- Dochuťte solí a pepřem a trochou italského koření (asi 3/4 lžičky).
- Pečte v předehřáté troubě dozlatova a křupava, jednou v polovině pečení krutónky prohoďte, celkem pečte asi 15 – 20 minut.
- Nechte vychladnout.
- Do sklenice přidejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, dijonskou hořčici a med.
- Osolte a opepřete.
- Uzavřete víčkem a protřepejte, aby se vše promíchalo.
- V případě potřeby pořádně promíchejte med, pokud se drží na dně sklenice.
- Během přípravy zbytku salátu, nechte zálivku vychladit v lednici.
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Mandle rozložte do rovnoměrné vrstvy na malý plech.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud nebudou lehce zlatavé, asi 6 – 10 minut, jednou v polovině opékání prohoďte.
- Vyndejte z trouby, nechte vychladnout.
- Zvyšte teplotu trouby na 200°C.
- Vyložte plech s okraji alobalem.
- Na něj naskládejte proužky slaniny v jedné vrstvě.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud nezezlátnou a nejsou téměř křupavé (po vychladnutí by měly být úplně křupavé), asi 13 – 18 minut (čas se bude lišit v závislosti na tloušťce slaniny).
- Slaninu přendejte na plech vyložený papírovými utěrkami a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí nakrájejte slaninu na malé kousky.
- Římský salát opláchněte pod studenou vodou a nechte ho dobře oschnout.
- Přidejte salát do velké servírovací mísy.
- Přidejte mandle, slaninu, rajčata, švýcarský sýr a parmazán.
- Dresink znovu protřepejte, nalijte na salát, vše promíchejte, přidejte krutony a znovu promíchejte.
- Ihned podávejte.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty na rukolové saláty. Tato listová zelenina v kombinaci s hrozny, pomeranči, sušenými rajčaty či červenou řepou je prostě dokonalá.