Zeleninový salát se slaninou a sýrem

Zeleninový salát se slaninou a sýrem
Příprava: 20 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 6

Rozhodně nejlepší salát, který jste kdy jedli! Připravuje se z čerstvého římského salátu, dvou druhů sýra, chutné slaninky, sladkých cherry rajčátek, křupavých pražených mandlí a krutonů a to vše je doplněno svěží citrónovou zálivkou. Lahůdka!

Ingredience

Na salát:

  • 1 šálek loupaných mandlí
  • 10 plátků slaniny
  • 1,5 hlavy římského salátu, nakrájeného na kousky
  • 500 g cherry rajčat, rozpůlených
  • 1 šálek strouhaného švýcarského sýra
  • 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmazánu
  • 1,5 šálku krutonů (z den starého chleba a italského koření – více v postupu)

Na citrónovou zálivku:

  • 3/4 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1,5 lžičky medu
  • 3/4 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, podle chuti

Postup

  1. Připravte si krutónky.
  2. Den starý chléb nakrájejte na asi 2 cm kostky kostky.
  3. Předehřejte troubu na 190°C.
  4. Kousky chleba položte těsně vedle sebe na plech, pak je pomalu a rovnoměrně pokapejte 2 – 3 lžícemi olivového oleje, poté promíchejte, aby se obalily.
  5. Dochuťte solí a pepřem a trochou italského koření (asi 3/4 lžičky).
  6. Pečte v předehřáté troubě dozlatova a křupava, jednou v polovině pečení krutónky prohoďte, celkem pečte asi 15 – 20 minut.
  7. Nechte vychladnout.
  8. Do sklenice přidejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, dijonskou hořčici a med.
  9. Osolte a opepřete.
  10. Uzavřete víčkem a protřepejte, aby se vše promíchalo.
  11. V případě potřeby pořádně promíchejte med, pokud se drží na dně sklenice.
  12. Během přípravy zbytku salátu, nechte zálivku vychladit v lednici.
  13. Předehřejte troubu na 175°C.
  14. Mandle rozložte do rovnoměrné vrstvy na malý plech.
  15. Pečte v předehřáté troubě, dokud nebudou lehce zlatavé, asi 6 – 10 minut, jednou v polovině opékání prohoďte.
  16. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout.
  17. Zvyšte teplotu trouby na 200°C.
  18. Vyložte plech s okraji alobalem.
  19. Na něj naskládejte proužky slaniny v jedné vrstvě.
  20. Pečte v předehřáté troubě, dokud nezezlátnou a nejsou téměř křupavé (po vychladnutí by měly být úplně křupavé), asi 13 – 18 minut (čas se bude lišit v závislosti na tloušťce slaniny).
  21. Slaninu přendejte na plech vyložený papírovými utěrkami a nechte vychladnout.
  22. Po vychladnutí nakrájejte slaninu na malé kousky.
  23. Římský salát opláchněte pod studenou vodou a nechte ho dobře oschnout.
  24. Přidejte salát do velké servírovací mísy.
  25. Přidejte mandle, slaninu, rajčata, švýcarský sýr a parmazán.
  26. Dresink znovu protřepejte, nalijte na salát, vše promíchejte, přidejte krutony a znovu promíchejte.
  27. Ihned podávejte.
Čerstvý římský salát, dva druhy sýra, slaninka, cherry rajčata, pražené mandle a krutony, to vše promíchané s citrónovou zálivkou a servírované v míse s vařečkami.
www.cookingclassy.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na rukolové saláty. Tato listová zelenina v kombinaci s hrozny, pomeranči, sušenými rajčaty či červenou řepou je prostě dokonalá.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.