Tato výživná polévka se zelím a hovězím masem s nízkým obsahem sacharidů je nabitá spoustou chutí. Je krásně hřejivá a navíc se po ní nebudete cítit těžce. Tak pojďme si ji připravit!
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 550 g hovězího masa vhodného na dušení
- 1 šálek nakrájené cibule
- ½ šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- ½ šálku nakrájené mrkve
- 6 stroužků česneku, lisovaného
- 6 šálků hovězího vývaru
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- 1 bobkový list
- ½ velkého zelí nakrájeného na kousky
Postup
- Zahřejte olej ve velkém hrnci na středně vysokém plameni.
- Hovězí maso osolte, opepřete a opékejte po dávkách zhruba, 2–3 minuty na dávku.
- Nepřeplňujte hrnec, maso se spíše zapaří než opeče.
- Opečené hovězí maso vyjměte na talíř.
- Přidejte cibuli a vařečkou odstraňte hnědé kousky ze dna pánve.
- Cibuli restujte 4–6 minut nebo dokud nezesklovatí.
- Přidejte česnek a restujte dalších 30 sekund.
- Přidejte orestované hovězí maso, nakrájený řapíkatý celer, mrkev, hovězí vývar, cukr, sójovou omáčku, ocet, tymián, rozmarýn, sušený česnek, sušenou cibuli a bobkový list.
- Přiveďte směs k varu, snižte teplotu a nechte 1 a 1/2 – 2 hodiny dusit, nebo dokud hovězí maso nezměkne.
- Zelí přidejte během posledních 15-20 minut vaření, aby nebylo příliš kašovité.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem dle libosti.
- Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou spolu s krekry nebo křupavým chlebem!