I recept na bramboráky se zelím pečené v troubě může vypadat jako z luxusní restaurace. Připravte si ten nás a oslňte s ním třeba při nedělním brunchy společně s dalšími recepty.
Co budeme potřebovat
- 700 g brambor (nakrájených)
- 200 g bílého zelí (nakrájeného najemno)
- 50 g másla
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- Jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 25 g čerstvé pažitky
- Malý svazek čerstvé listové petrželky
- 4 vejce
- opečená slanina
Postup
- Uvařte brambory v osolené vodě.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Na poslední chvíli přidejte zelí, poté sceďte.
- Nechte 1-2 minuty vychladnout, poté vše přidejte do velké mísy společně s máslem a rozmačkejte mačkadlem na brambory do hladka.
- Mezitím rozehřejte 1 polévkovou lžíci oleje na velké nepřilnavé pánvi a opékejte cibuli 7–8 minut do změknutí a na poslední minutu přidejte česnek.
- Česnek a cibuli přidejte k bramborám s citronovou kůrou, bylinkami, solí a pepřem.
- Po vychladnutí vytvarujte 8 placiček, které umístěte na plech s pečícím papírem.
- Vložte do trouby a pečte. dokud bramboráky se zelím nejsou zlatavé, asi 40 minut.
- Mezitím zahřejte velký hrnec s osolenou vodou, dokud se voda sotva vaří.
- Vejce rozklepněte do šálku, ponořte je na hladinu vody a opatrně ho vlijte do vody.
- Po 3–4 minutách vyjměte vejce děrovanou lžící.
- Nechejte ho okapat na kuchyňském papíře, poté podávejte s horkými zelnými bramboráčky a křupavou slaninou.