Tato nízkosacharidová verze zelných závitků je stejně uspokojivá jako originál. Její tajemství je květáková rýže! Připravte si je už dnes.
Ingredience
Na omáčku:
- 1 (400 ml) plechovka krájených rajčat
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- 1/2 lžičky vloček červeného chilli
- 1 lžička sušené cibule
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušeného oregána
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
Na závitky:
- 12 zelných listů
- 500 g mletého hovězího masa
- 350 g mletého vepřového masa
- 1 šálek květáku, nasekaného na zrnka velikosti rýže
- 3 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
- 1/4 šálku nasekané petrželky a další pro podávání
- mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 190° C.
- Rajčata, jablečný ocet, chilli, sušenou cibuli, sušený česnek a oregano rozmixujte v mixéru na pyré a dochuťte solí a pepřem.
- Ve velké hluboké pánvi (nebo velkém hrnci) na středním ohni rozehřejte olej.
- Přidejte rajčatovou omáčku, přiveďte k varu, poté snižte na středně nízkou teplotu a vařte 20 minut, dokud mírně nezhoustne.
- Ve velkém hrnci s vroucí vodou blanšírujte listy zelí, dokud nebudou měkké a pružné, asi 1 minutu.
- Dejte stranou.
- Připravte si náplň: ve velké míse smíchejte ½ šálku rajčatové omáčky s mletým masem, květákovou rýží, jarní cibulkou a petrželkou.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Na dno velkého pekáčku rozetřete tenkou vrstvu omáčky.
- Z každého listu zelí nožem vyřízněte tvrdé trojúhelníkové žebro.
- Umístěte asi ⅓ šálku náplně na jeden konec každého listu, pak srolujte a při rolování zastrčte po stranách.
- Na omáčku v pekáčku položte rolky švem dolů.
- Na zelné závitky nalijte zbylou omáčku.
- Pečte 45 minut až 55 minut, dokud není maso propečené a vnitřní teplota nedosáhne 65° Celsia.
- Před podáváním ozdobte ještě petrželkou.